Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Øltyper

Øl lages hovedsakelig av vann, malt, gjær og humle. Likevel finnes det utallige smaksvarianter av øl.

Her er en oversikt over de vanligste øltypene.

Lager

Pilsner er en variant av lys lager og en av de vanligste øltypene i Norge. Det er et undergjæret øl som bygger på tysk og tsjekkisk bryggetradisjon. Ølet har lys farge og kan ha en lett blomstrende duft eller en god aroma av humle. Når du bestiller øl eller pils på pub eller restaurant i Norge, er det som oftest en type lys lager du får.

I Norden kalles ofte mørk lager for bayersk øl, siden det har sin opprinnelse i Bayern i Tyskland. Bayer og bokkøl er varianter av mørk lager, som er undergjæret øl. Det tradisjonelle mørke juleølet og den kjente øltypen Kilkenny er andre eksempler.

Ale

Ale er den gruppa øl som har størst smaksvariasjon. Ale er brygget som overgjæret øl. Det gir ølet en søt, fruktig og fyldig smak.

Eksempler på lys ale er saison og belgisk blond.

Mørk ale er ofte brun på farge og har en framtredende smak av karamell/sjokolade. Klosterøl/trappistøl og forskjellige varianter av brown ale er eksempler på denne typen øl.

IPA

IPA var opprinnelig en pale ale med høyere alkoholinnhold, men nå brygges det i de fleste små bryggerier verden over. Denne øltypen har mye bitterhet og humlearoma. Sistnevnte preges ofte av sitrus, urter, nyslått gress og furunål.

Hveteøl

Hveteøl er brygget med en viss andel hvetemalt i tillegg til byggmalt. Hveten gir en generelt lysere farge på drikken. Hveteøl er vanligvis overgjæret og ikke filtrert. Det mest tradisjonelle hveteølet ettergjæres på flaske, slik at det danner seg en ring av skum og avfallsstoffer i flaskehalsen. Kjente eksempler på hveteøl er wit/wissen og belgisk wit.

Porter/stout

Porter er en form for kraftig, mørkt overgjæret øl med opphav i London.

Stout er et nesten svart overgjæret øl med opphav på De britiske øyer. Det blir lagd av brent malt eller bygg og var i begynnelsen en type porter. Navnet stout betyr "sterk". Verdens mest kjente stout er irske Guinness.

Glutenfritt øl

Det produseres stadig flere glutenfrie øltyper. Det går an å lage glutenfritt øl ved å bruke naturlig glutenfrie råvarer, men det er vanligere å tilsette enzymer som bryter ned glutenet. Øl som er merket med Crossed Grain-symbolet, er garantert glutenfritt.

Kilde

Bryggeri- og drikkevareforeningen. (u.å.) Øltyper. Hentet 19. mai 2021 fra https://www.drikkeglede.no/oltyper/

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Einar Martin Kålen.
Maŋemusat ođastuvvon 05/19/2021