Njuike sisdollui
Filmmat ja filbmaoasážat

Bittert

Du husker sikkert første gang du smakte noe bittert, for eksempel kaffe eller grapefrukt. Sannsynligvis likte du ikke den bitre smaken da.
Video: Moxey AS / CC BY-SA 4.0

Bittert er en av grunnsmakene vi må trene oss opp til å like. Det har sin naturlige forklaring: Vi smaker bittert bakerst på tunga, rett før svelget. Der har vi en refleks som forteller oss at bitter smak er farlig. Det skyldes at i planteriket er giftige ting bitre.

Derfor må du trene på å like bitter smak. Ofte trener vi ved å tilsette en annen grunnsmak sammen med det bitre, slik at det skal smake mindre bittert og være lettere å like. Et godt eksempel er kaffe, som blir mindre bittert sammen med sødme. Med en sukkerbit ved siden av blir det derfor lettere å like kaffe.

Et annet eksempel er bitter sjokolade. Ekte ren sjokolade med mer enn 60 % kakaobønner vil oppleves som bitter. Men sammen med salt endrer smaken seg. Da flytter nemlig smaken seg framover på tunga, slik at du fanger opp litt av sødmen som også finnes i sjokoladen. Eventuelt kan du bruke den bitre sjokoladen sammen med sukker, egg og fløte i en sjokolademousse. Da får du endret det bitre til å smake mer søtt, og du skaper balanse i munnen.

Noen bitre øvelser

  1. Del en grapefrukt i biter. Hvordan smaker grapefrukt om du tilsetter salt, sukker eller appelsinsaft? Kjenner du noen forskjeller?
  2. Bitterhet i grønn te er ofte en smak du må trene på å like. Lag deg en kopp te, og smak den først slik den er, så med melk og så med sukker. Hva er best?


CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Frode Selvaag.
Maŋemusat ođastuvvon 2020-12-06