Dekk et bord etter tema og meny
I denne oppgaven får hver elev tildelt et tema og en meny. Under finner dere noen forslag. Avhengig av klassestørrelsen kan to elever få samme oppgave, eller det kan skrives flere temaer og menyer.
Hver elev skal dekke og pynte slik at temaet enkelt kan gjenkjennes ved å se på bordet. Tema og farger kan også brukes i kuvertmenyen. Elevene velger selv om personen som feires, har spesielle interesser som skal gjenspeiles i dekoren, for eksempel idrett, friluftsliv, musikk.
Det er viktig at elevene på forhånd har gjennomgått skriving av kuvertmeny og hvordan sette drikke til maten.
Bryllup | Hummersuppe Okse indrefilet, ovnsstekte grønnsaker, peppersaus, fløtegratinerte poteter Crème brûlée |
---|---|
Gullbryllup | Kremet blomkålsuppe, brød og smør Helstekt svin indrefilet, stekte grønnsaker, gulrotpuré, peppersaus, stekte potetbåter Tiramisu |
Konfirmasjon 1 | Kremet fiskesuppe, brød og smør Elgsteik, bakte rotgrønnsaker, kremet skogsopp, tyttebærsyltetøy, viltsaus, kokte poteter Tarte tatin |
Konfirmasjon 2 | Kald laks, salat, urterømme Lammesteik, stekte rotgrønnsaker, rødvinssaus, stekte småpoteter Hjemmelaget is med friske bær |
50-årsdag | Reinsdyrcarpaccio Ovnsbakt kveite, grønnsaker, sandefjordsmør, kokte poteter Karamellpudding |
Høstfest | Elgcarpaccio, syltede beter Rosastekt rypebryst, stekt sopp, tyttebærkokte pærer, kremet rypesaus, ovnsbakte poteter Moltemoussekake med bjørnebær |
Nyttårfest | Skogsoppsuppe Elgbiff, brokkoli, gulrøtter, blomkål, viltsaus, rognebærgelé, ovnsbakte poteter Sjokolademousse, sitronsorbé |
Julemeny | Røkt laks, sennepssaus, toast Ribbe, medisterkake, rødkål, brun saus, kokte poteter Riskrem med kirsebærsaus |
Ut fra meny og tema skal du
sette viner og alkoholfrie alternativer til menyen
skrive kuvertmeny
beskrive hvilken serveringsteknikk du vil bruke på de forskjellige rettene, og hvorfor
begrunne om det er forskjell i bruk av serveringsteknikk om menyen skal serveres i et selskap til 8 personer, 40 personer eller 100 personer, og eventuelt hvorfor
dekke og pynte bordet til fire personer. Eventuelle ekstra glass og utstyr skal settes klart på servicebord.
Evaluer arbeidet ditt
Hvor fornøyd ble du med oppdekkinga av bordet?
Synes du bordet gjenspeiler temaet du fikk?
Hva kunne du ha eventuelt ha gjort bedre?
Guoskevaš sisdoallu
Det finnes retningslinjer for hvordan vi bør skrive menyer. Her ser vi nærmere på dem.