Njuike sisdollui

Fágaávnnas

Vitaminer

Ordet vitamin kommer av «vita», som betyr liv, og «amin», som er en kjemisk betegnelse på organiske stoffer som inneholder nitrogen. Det er imidlertid bare enkelte B-vitaminer som inneholder nitrogen.
Fargerike grønnsaker, frukt og bær anrettet på et rundt fat. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Vi kjenner i dag til 13 ulike vitaminer som er livsnødvendige for oss mennesker, men vi trenger bare ørsmå mengder av dem – fra noen tusendels gram til noen titalls milligram. Vitaminer er svært ulike. De har ulik kjemisk oppbygning, og de har helt forskjellige oppgaver i kroppen.

To grupper vitaminer

Vi deler vanligvis vitaminer inn i disse to gruppene:

  • vannløselige vitaminer (B-vitaminer og vitamin C)
  • fettløselige vitaminer (vitamin A, D, E og K)

Når vi vet om et vitamin er fettløselig eller vannløselig, kan det også fortelle oss noe om

  • matvarene vi finner vitaminet i
  • hvordan vitaminet absorberes av kroppen
  • hvordan vi bør tilberede maten for å bevare vitaminene best mulig

De vannløselige vitaminene

  • blir lettere ødelagt ved tilberedning enn de fettløselige
  • lagres ikke i kroppen og må derfor tilføres daglig
  • må trekkes ut av blodet når det er behov for dem
  • forlater kroppen via urinen dersom de ikke benyttes innen kort tid, så faren for overdose og forgiftning er derfor liten

De fettløselige vitaminene

De fettløselige vitaminene lagres i leveren og i fettvevet over lengre tid.

Lenker til artikler om vitaminer

Vannløselige vitaminer:

Vitamin B

Vitamin C

Fettløselige vitaminer:

Vitamin A

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Huskelappen

  • Et variert kosthold basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet vil gi deg mye vitaminer.
  • Tilskudd er nødvendig for noen grupper, som gravide, syke, barn og eldre.
  • En lege vil kunne anbefale ekstra inntak utover et variert kosthold og en sunn livsstil.
CC BY-NC-SADán lea/leat čállán Nils H. Fløttre ja Øyvind Bønes.
Maŋemusat ođastuvvon 06/17/2019

Oahppanresurssat

Kosthold og helse