Njuike sisdollui

Bargobihtát ja doaimmat

Tilpasset kost – allergier

Å tilpasse menyer til gjester med allergier og intoleranser kan være utfordrende. Det krever kunnskap om råvarer og forskjellige allergier og intoleranser.
Peanøtter tømmes fra et papir og ned på et bord. Foto.

Meny

Kremet jordskokksuppe, bakt jordskokk, sprøstekt bacon, urteolje, focaccia

*

Bresert svineknoke, ovnsbakte rotgrønnsaker, syltet rødløk, blomkålpuré, bearnés-saus, Anna-poteter

*

Sjokoladefondant, vaniljeis, marinerte jordbær, røstede peanøtter

Oppgave 1

Merk menyen med de allergenene produktene inneholder.

Oppgave 2

En av gjestene har melkeallergi og hveteallergi. Hvilke endringer vil du gjøre for denne gjesten?

Oppgave 3

Noen av gjestene er muslimer, og én av gjestene har peanøttallergi. Hvilke endringer vil du gjøre for dem?

Oppgave 4

Du skal lage denne menyen til et selskap hvor alle de nevnte tilpasningene må være med. Hvordan vil du løse dette når dere skal tilberede og servere mat til selskapet?

  • Får de som trenger tilpasninger, egen meny?

  • Endrer du menyen til alle?

  • Får de med tilpasninger egne servitører, eller løser dere dette underveis?

  • Hvordan kvalitetssikrer du at de med tilpasninger får riktig meny?

Oppgave 5

Velg drikke til alle de tre rettene, og inkluder tilpasningene.

CC BY-SADán lea/leat čállán Einar Martin Kålen.
Maŋemusat ođastuvvon 06/23/2021

Oahppanresurssat

Allergi