Termostat
Dersom vi bruker termostatstyrte varmekilder, vil innetemperaturen holde seg stabil uavhengig av utetemperaturen. Når termostaten er stilt inn på for eksempel 20 °C, vil innetemperaturen stabilisere seg på det nivået. En varmekilde uten termostat derimot vil bli stående på helt til noen regulerer effekten. Dette kan gi ujevn eller for høy romtemperatur og dermed unødvendige energikostnader.
Kvaliteten på termostater kan være ujevn. Derfor anbefales det å bruke elektroniske termostater.
Ettermontering
De fleste oppvarmingskildene som selges i dag, leveres med termostatstyring. Det er ofte mulig å ettermontere termostat på eldre oppvarmingskilder, men ettermonteringa må da i de fleste tilfeller utføres av en autorisert elektriker. Kostnadene for ettermontering vil som regel være innspart i løpet av kort tid fordi strømutgiftene blir lavere.
En termostat med bimetall virker på samme måte som f.eks et motorvern. Bimetallet blir påvirket av temperaturen og vil få termostaten til å slå ut når temperaturen går over ei viss grense. Når temperaturen synker igjen, vil bimetallet rette seg ut og få termostaten til å slå inn.
En elektronisk termostat er mer presis og vil legge inn og ut med kortere intervaller slik at temperatursvingningene ikke blir så store. I elektroniske termostater fins det en temperaturavhengig motstand som påvirker bryteren.
Intern sensor eller gulvføler
Termostaten leveres med innebygd eller ekstern romføler eller med gulvføler. Termostat med gulvføler blir brukt der vi legger varmekabel som skal styres med termostat.