Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Å søke på nettet

Når du skal søke på internett etter fagstoff, er det viktig å være bevisst på hvilke kilder du bruker, og å sjekke når nettsiden eller artikkelen sist ble oppdatert. Hvordan kan du sikre at informasjonen du finner, er riktig?

For oss som jobber med fag, er det viktigst å finne det riktige – og kanskje også det nyeste og mest oppdaterte på området. Ikke det nyeste for enhver pris, for da kan det hende at vi sitter igjen med noe som ikke er grundig nok sjekket og kontrollert, eller som rett og slett er uferdig.

Dette sier en tidligere elev om å bruke nettet i skolearbeidet:

Etter at jeg var blitt lurt noen ganger på nettet, ble jeg mer forsiktig med hva jeg kopierte og stolte på. Jeg brukte stoff jeg fant i oppgaver, og en gang var det bare noe tull jeg hadde kopiert. Jeg hadde tatt det første og beste fra et nettsted noen andre hadde funnet og sendt meg.

Jeg har også brukt Wikipedia mye, men det blir lett veldig masse unødvendig informasjon og fakta. Når jeg skal ha noe som har med faget å gjøre, har jeg begynt å bruke en del nettsteder som jeg har fått på skolen.

De fleste av oss kan søke på nettet. I hvert fall gjør vi det, vi kaster oss over en søkemotor med det ene ordet vi kommer på. Rett på Google? Ja vel, men det finnes andre muligheter, og før du begynner med søkingen, tenk over hva du egentlig trenger. Internett og datamaskiner gjør bare det du ber dem om, og en liten skrivefeil kan gjøre hele søket ubrukelig.

Du må tenke over hvilke ulike stikkord du må og kan søke på. Til det trenger du i første omgang ikke tastatur og PC i det hele tatt, men et klart hode. Det er her du egentlig bestemmer hvor godt resultatet av søket ditt skal bli.

Tips

Før du søker, bør du kanskje stille deg selv noen enkle spørsmål:

  • Hvordan får jeg tak i riktig og nok informasjon?
  • Hvordan unngår jeg å få for mye informasjon?
  • Hvordan unngår jeg å bli lurt av dårlig informasjon?
  • Hva er egentlig "god" og "dårlig”"informasjon på nett?