Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Nettbruk og kildekritikk

Det er viktig å kunne stole på kildene man bruker. Når du skal veilede brukere om helse og livsstil, må du vite at det du sier, er riktig og i tråd med nasjonale anbefalinger.

Å finne det man trenger

Vi må også stole på hjelpemidlene vi bruker – medisiner, utstyr og andre ressurser. Vi kan skade andre mennesker eller oss selv med feil bruk. Vi må kunne stole på bruksanvisninger og andre kilder, både som elever og i yrkene vi velger.

Mye av informasjonen vi trenger, er etter hvert lagt ut på internett, og det kan være en fin kilde til informasjon og fakta, både til skolebruk og senere jobb.

Kan vi stole på alt vi finner på internett?

Dessverre kan vi ikke det. Vi hører og leser om at barn og unge får problemer når de gir fra seg personlige opplysninger eller legger ut bilder av seg selv. Vi kan heller ikke stole på at alt som er lagt ut på nettet og som tilsynelatende ser ekte og riktig ut, virkelig er det. Mye av det som presenteres som fakta er egentlig reklame.

Det som ser ut som fakta, kan også være ”fleip” – eller kanskje bare underholdning eller tull. Som nettbruker vil du helst raskt ha den riktige informasjonen du kan stole på, og du vil ikke bli lurt eller ta feil. Derfor trenger du kunnskap om nettbruk og kildekritikk.

Oppgave

  1. Hvor kan du finne pålitelig informasjon om nasjonale anbefalinger om aktivitet?
  2. Hvilke kilder ville du brukt i en oppgave om ungdom og bruk av rusmidler?
  3. Du skal lage en informasjonsbrosjyre om barn og allergier for barnehagen der du har praksis. Hvilke kilder kan du bruke?
  4. Se filmen under og reflekter over bruk av andres verk. Hva har du lov til og ikke lov til når du skal låne ting andre har skrevet?
Video: Apollo Music / CC BY-ND 4.0