Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Arbeid i høyden

Mye av arbeidet som utføres som rutinearbeid og reparasjonsarbeid, er klassifisert som arbeid i høyden. Slikt arbeid skal planlegges og analyseres for risiko i forkant.

Reparasjon og vedlikehold i høyden

Det utføres mye arbeid i høyden i arbeidslivet. Både fastmontert, bevegelig og midlertidig utstyr krever vedlikehold og ettersyn. Arbeid i høyden er definert som alt arbeid mer enn en meter over bakkenivå. Det brukes ulike hjelpemidler og sikringssystemer for å unngå ulykker ved arbeid i høyden.

Særlig utstyr i boretårnet er utsatt for rystelser og vibrasjoner som gjør at det må sjekkes hyppig. Reparasjon og vedlikehold kan medføre arbeid i høyden, som for eksempel skifte av deler som må være på plass for å kunne fortsette operasjonen. Det kan være smøring av utstyr og renhold for å være for å unngå unødvendige stopp i operasjonen.

Sikring av personell i høyden

Det meste av arbeidet i høyden skjer i hvor man blir kjørt med en manrider-vinsj. En manrider har en maks løftekapasitet på 150 kg. Vinsjen skal ikke brukes til utstyr eller andre tunge gjenstander.

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Bruk av ridebelte

Bruk av ridebelte skal begrenses og må aldri betraktes som en rutineoperasjon.

Andre metoder for sikring av personell

Arbeid kan også utføres fra gangveier som er tilgjengelige i boretårnet. Ved større arbeidsoperasjoner der det er vanskelig tilkomst fra gangvei, blir det bygd stillas.

Arbeidstilsynet har stort fokus på farer, prosedyrer og alternative løsninger for arbeid i høyden, se sida Arbeid i høyden (arbeidstilsynet.no).

Sikring av verktøy

Ved arbeid i høyden er det strenge krav til sikring av verktøy og annet utstyr som skal være med opp i høyden. På boredekk er det et eget verktøyskap for arbeid-i-høyden-verktøy. Verktøyet er utformet slik at man kan feste sikringsutstyr til verktøyet. Sikringen festes i personen som skal gjøre arbeidet i høyden. En annen løsning er en spesialdesignet verktøybag som kan bringes med opp i høyden om det er mye verktøy som trengs for en arbeidsoperasjon.

Loggføring av verktøy

Alt verktøy og sikringsutstyr som brukes for arbeid i høyden, skal logges i en loggbok. Når arbeidet er ferdig, skal utførende personell signere i loggen for at verktøyet er tilbake på plass der det hører hjemme. Det er særdeles viktig å følge prosedyren slik at alle vet at alt av verktøy er tilbake på plass når arbeidet er ferdig.

Sjekk etter arbeid

For å hindre gjenglemt verktøy og utstyr skal det gjennomføres en . Til og med gjennomføring av DROPS er arbeid i høyden, og den skal utføres av noen som ikke deltok i arbeidet forut. Det gjør at vi får "nye" øyne inn på området for å sjekke etter mulige løse gjenstander. Ofte kombineres DROPS med annet arbeid som kommer innunder generelt renhold og vedlikehold.

Guoskevaš sisdoallu