Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Isolering før arbeid med bevegelig utstyr

Arbeid med og på bevegelig utstyr krever forståelse for kreftene som kan utløses dersom det går galt. Ved å bruke prosedyrer og sjekkpunkter kan vi unngå skader.

Respekt for store krefter

Det er meget strenge regler for arbeid med bevegelig utstyr. Bevegelig utstyr er ofte hydrauliske og høyteknologiske maskiner med enorme krefter, for eksempel og iron roughneck.

Mye av utstyret kan opereres og kontrolleres med et kjørepanel, som ikke nødvendigvis er i nærheten. Kommer noen i veien for denne typen utstyr, er det bare et spørsmål om hvor stor skaden på personen blir.

Om du følger prosedyrene som gjelder for arbeid med og på bevegelig utstyr, er faren for at du blir skadet, mye mindre.

Isolasjonssertifikat

Skal du jobbe med eller på bevegelig utstyr, må du ha et isolasjonssertifikat og i noen tilfeller en .

Et isolasjonssertifikat er et skjema som viser at det bevegelige utstyret er tatt ut av bruk. Det viser hvilket system utstyret tilhører, og hvor isoleringen starter og ender i forhold til resten. Isolasjonssertifikatet viser ventiler til trykk og brytere eller kobling til elektrisk spenning. Det er to typer isolasjonssertifikat: lokalt og langvarig. Hvilket sertifikat man skal bruke, er avhengig av omfanget arbeidet har i forbindelse med det bevegelige utstyret.

Avisolering

Når arbeidet er ferdigstilt, skal utstyret settes tilbake i drift. Da må først alle ventiler, brytere og koblinger settes i riktig posisjon, og utstyret må testes. Dersom det er ok, kan det signeres ut. Da sier vi at utstyret er avisolert.

Lokalt isolasjonssertifikat

Om det er en mindre arbeidsoperasjon som skal gjøres, fyller man ut et lokalt isolasjonssertifikat. Med et lokalt isolasjonssertifikat må man ikke ha arbeidstillatelse. Her stenger man styringssystemet, enten det er hydraulisk, elektrisk eller pneumatisk. Deretter prøvekjører man utstyret for å være sikker på at riktig sted er avstengt og klart til å starte arbeidet.

Eksempler på slike mindre arbeidsoperasjoner er daglig/ukentlig vedlikehold som tar relativt kort tid, brudd på hydraulikkslanger, skifte av dimensjoner på forskjellig utstyr eller generelt renhold av utstyret. Slikt arbeid gjøres uten stopp ettersom man ikke er avhengig av så mange reservedeler. Arbeidet er også av en slik art at det kan avsluttes og ganske raskt om utstyret må tas i bruk. Når arbeidet er ferdig, er det viktig å avisolere utstyret og signere ut nødvendige papirer.

Langvarig isolasjon av utstyr/område

En annen type arbeidsoperasjon hvor man må ha både isolasjonssertifikat og arbeidstillatelse, er arbeid hvor det kan være behov for å ha utstyret avstengt i flere dager. En grunn til å ha utstyret avstengt (isolert) i flere dager kan være at det er et stort arbeid som tar tid.

Ettersom slikt arbeid ofte kommer i konflikt med andre operasjoner om bord (boredekket), må det planlegges slik at det kan gjøres med minst mulig stans i framdriften. I noen tilfeller kan det være at det ikke er reservedeler om bord og man må vente på det før man kan ferdigstille jobben. Når man stenger av utstyr ved slike store jobber, gjøres det på samme måte som med et lokalt isolasjonssertifikat. Det blir også prøvekjørt for å se at riktig sted er avstengt (isolert). I tillegg skal styringssystemet være fysisk avlåst med en hengelås som har et nummer på seg. Nummer på hengelåsen skal også stå på isolasjonssertifikatet.

Når arbeidet er ferdigstilt, avisolerer man utstyret, fjerner hengelåsen og signerer ut nødvendige papirer ut før utstyret kan tas i bruk igjen.

Alle prosedyrer og retningslinjer skal virke som for personell som jobber på en offshoreinstallasjon. Når man overholder prosedyrer og retningslinjer, er det liten sannsynlighet for at det oppstår skader på materiell eller personer.

Guoskevaš sisdoallu