Njuike sisdollui
Oanehisfilbma

Money Back, Please

Money Back, Please er en film som tester seerens fordommer. Vi blir vitne til en realistisk scene der ei lita jente blir tatt for nasking på et kjøpesenter. Etter hvert som dramaet utspiller seg, kommer en annen virkelighet til syne.

Handling

Vi ser ei lita jente inne på et kjøpesenter. Hun går omkring, tilsynelatende uten mål og mening. Plutselig ser vi henne med ei lue på hodet, alarmen går og en vekter løper etter henne. Har hun stjålet lua?

Vekteren prøver å snakke med jenta både på norsk og engelsk, men det er vanskelig å kommunisere. Jenta blir redd når flere voksne kommer til for å prøve å ta lua fra henne. Hun hyler, slår og løper under et bord. Jentas mor, som er en av byens tiggere, dukker også opp.

Det viser seg at lua ikke er stjålet. Det er en butikkmedarbeider som selv har kjøpt den til jenta, siden det er så kaldt ute. Hva skjer når jentas mor vil bytte tilbake lua og få penger tilbake fra butikken?

Om regissøren

Even Hafnor (født 1985) er utdannet regissør fra SAE-instituttet i Byron Bay i Australia. Han har skrevet og regissert kortfilmene Small talk (2015), Til evig tid (2013), Money Back, Please (2013) og Det norske språk som var åpningsfilm på Kortfilm­festivalen i 2012.

Hafnor vant i 2015 Gullstolen for beste norske kortfilm med filmen Small Talk i konkurranseprogrammet på Kortfilmfestivalen i Grimstad, der han har skrevet manus og deler regi med Lisa Brooke Hansen.

Prisbelønnet kortfilm

Money Back, Please har vunnet en rekke priser, blant annet juryprisen i Bergen internasjonale Filmfestival (2013).

Guoskevaš sisdoallu

Bihtát ja doaimmat
Stereotypier og fordommer

Er stereotypier – det å sette folk i bås, nyttig eller skadelig? Hva er en fordom, og hva er forskjellen på fordommer og sterotypier?