Njuike sisdollui

Fágaávnnas

Fisk

Fisk har alltid vært en viktig matvare i Norge, spesielt langs kysten. I dag spiser vi langt mindre fisk enn ønskelig, og langt mindre fisk enn kjøtt.
Ulike arter fisk og annen sjømat ligger på is. Foto.

Å spise fisk

Spesielt de yngre aldersgruppene spiser for lite fisk. Sjømat omfatter imidlertid ikke bare fisk, krepsdyr og skjell er også sunn mat. Vi bør spise mer fisk og sjømat både som middag, pålegg og mellommåltid. Fisk kan være villfisk eller oppdrettsfisk.

Opp gjennom historien har vi utviklet en mengde ulike tilberedningsmetoder for fisk for å bevare holdbarheten og for å variere smaken. Fisk kan blant annet saltes, kokes, stekes, lutes og tørkes. Vet du om flere måter å konservere eller tilberede fisk på?

Film om hvordan få barn til å spise fisk

I den korte filmen under møter vi barnehagebarn i situasjoner der de tilbereder og spiser fiskemåltider. Line Kjelstrup, prosjektleder for "Fiskesprell", forteller om hvorfor nettopp barnehager egner seg for å jobbe med kostholdsvaner.

Anbefalinger fra Helsedirektoratet

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser 300–450 gram fisk hver uke. Det tilsvarer omtrent 2–3 måltider med fisk i uka, og vi kan gjerne bruke fisk som pålegg. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell og sild. Vi bør variere mellom disse og mager fisk som torsk, sei og hyse.

Anbefalingen handler om at fisk og annen sjømat inneholder viktige næringsstoffer. De er en viktig kilde til blant annet omega-3-fettsyrer, jod, vitamin D og vitamin B12, selen og protein.

Ved å spise fisk og sjømat kan du reduserer risiko for

  • hjerte- og karsykdommer og dødelighet

  • kognitiv svekkelse blant voksne

  • tidlig fødsel og lav fødselsvekt

Utfordringer til deg

Bruk lenkene nederst i artikkelen til å løse oppgavene.

  1. Hva er Helsedirektoratets kostråd for inntak av fisk og sjømat?
  2. Bruk nettsida Norges fisker sammen med Matvaretabellen. Lag en plakat som viser næringsinnholdet i ulike typer fisk.
  3. Lag en oversikt over sunne påleggsvarianter av fisk.
  4. Sett opp en ukesmeny med sunne middager. To eller tre av måltidene på ukesmenyen bør være fisk.

Kilde

Helsedirektoratet. (2024, 15. august). Kostråd og næringsstoffer. https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer

Guoskevaš sisdoallu

CC BY-NC-SADán lea/leat čállán Agnes Brønstad, Guri Bente Hårberg, Trine Merethe Paulsen ja Vigdis Haugan.
Maŋemusat ođastuvvon 09/05/2024

Oahppanresurssat

Matvaregruppene