Njuike sisdollui

Fágaávnnas

Poteter, pasta og ris

Poteter, pasta og ris er en del av det daglige kostholdet for de fleste nordmenn. Disse matvarene inneholder mye karbohydrater og lite fett. De gir oss mineraler, og i poteter er det i tillegg en del vitamin C.
Ukokt ris i en bolle, forskjellige typer pasta og en kjele med ukokte poteter på et bord. Foto.

Poteter

Du kan lage mye godt av poteter, og den hører med i et sunt og variert kosthold.

  • kan være produsert i Norge eller være importert
  • kan være økologiske eller ikke
  • kan ha ulikt næringsinnhold avhengig av årstid, lagring og tillaging
  • har en særstilling i norsk kosthold
  • kan spises som egen rett, men brukes oftest ved siden av kjøtt eller fisk

Film om potet

I den korte filmen under kan du lære mer om potet og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.

Pasta

  • er ofte laget av hvetemel eller durumhvete
  • lages også av fullkornsmel
  • er en vanlig del av det norske kostholdet
  • er en typisk del av kostholdet i middelhavsland
Pasta bolognese anrettet på en hvit tallerken. Revet ost og et grønt blad er brukt som garnityr. Foto.

Ris

Ris finnes i mange varianter, som

  • polert ris
  • naturris
  • villris
  • ulike typer uraffinert ris

Tips

Kok potetene med skallet på, og bruk fullkornspasta og upolert ris. I tallerkenmodellen utgjør disse matvarene en fjerdedel, sammen med havregryn og brød.

Utfordringer til deg

  1. Hvorfor bør poteter, pasta og ris være en del av den daglige kosten vår?
  2. Bruk Matvaretabellen for å finne ut hvordan næringsinnholdet i poteter varierer etter hvordan de blir tilberedt. Hva kan du lære av dette?
  3. Finn oppskrift på en potetrett som du prøver ut på kjøkkenet hjemme eller på skolen.
  4. Hvilke typer ris og pasta bør du velge? Begrunn valget ditt.

Guoskevaš sisdoallu

CC BY-NC-SADán lea/leat čállán Trine Merethe Paulsen, Guri Bente Hårberg ja Agnes Brønstad.
Maŋemusat ođastuvvon 05/05/2020

Oahppanresurssat

Matvaregruppene