Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Tonehøyder og equalizeren

Fágaartihkal

Overtoner

Overtoner klinger sammen med grunntonen fra stemmen eller fra et musikkinstrument. Det er mulig å forsterke grunntoner og overtoner i en equalizer. Men hørselen vår er slik innrettet at vi automatisk fyller inn grunntoner som blir borte på grunn av et dårlig lydanlegg eller bråkete omgivelser.
Video: Knut Halmrast / CC BY-SA 4.0

Vi tenker sjelden over at en stemme egentlig består av mer enn én tone. Synger du en lang, flat tone, består den helt riktig av en grunntone, men samtidig klinger det andre, lysere toner. Disse kalles for overtoner.

Munnen er filter

Bokstavlyden «o» låter annerledes enn «e» fordi formen på munnen framhever ulike overtoner. Munnen blir som et slags filter.

Det er avstand mellom grunntonen og den første overtonen, men oppover i registeret ligger overtonene tettere og tettere.

Med en equalizer er det mulig å forsterke eller dempe grunntonen eller utvalgte overtoner.

Å kutte i bassen

Ettersom vi gradvis beskjærer bassen, vil lydbildet mer og mer ligne på det som kommer ut av PC-ens høyttalere. Der er det som kjent lite bass. Det er ikke uvanlig at det som befinner seg under 100 Hz, ikke høres fra PC-høyttalere.

Hva da med dype stemmer? Hører man i så fall kun overtonene og ikke grunntonen i stemmen?

Ja, grunntoner som ligger under området som kan avspilles, høres ikke. Men vi hører overtonene, og hørselen er faktisk så viselig innrettet at vi som lyttere legger til den grunntonen vi ikke hører.

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Knut Halmrast.
Maŋemusat ođastuvvon 2017-10-17