Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Visuelt språk

Fágaartihkal

Fargesirkelen og fargevalg

Farger kan brukes til å framheve det viktigste, gruppere, skille elementer eller gjøre informasjon lettere å huske. Fargevalg er viktige for det visuelle uttrykket, og det kan være vanskelig å velge farger som passer til budskap og målgruppe – og ikke minst å finne farger som fungerer godt sammen.

Med utgangspunkt i fargesirkelen kan du lære deg noen teknikker for å finne farger som skaper dempede og harmoniske uttrykk eller gir en mer kontrastfylt og livlig stil.

Fargeharmonier

Typisk gir enhetlig fargebruk dempede og harmoniske uttrykk. Det kan du få til ved å velge en monokromatisk eller analog fargepalett.

Monokrom betyr at du velger kun én farge fra fargesirkelen og varierer ved å legge til eller blande med svart, hvitt og grått. Analog fargesammensetning består av farger som harmonerer fordi de ligger nær hverandre i fargesirkelen og ligner hverandre.

Fargekontraster

Hvis du ønsker mer livlige uttrykk, kan det være en idé å velge kontrastfarger heller enn harmonier. Du kan bruke fargesirkelen til å finne kontrastfarger.

Komplementærkontrast

Komplementærkontrast regnes som den sterkeste kontrasten. Det får du ved å bruke to farger som står rett overfor hverandre i fargesirkelen. Rene komplementærfarger har et sterkt spenningsforhold og kan bli ubehagelige å se på hvis de legges oppå hverandre.

For å få litt mer variasjon kan du bruke delt komplementærkontrast ved å velge de to fargene som står på hver side av komplementærfargen i fargesirkelen.

Triader

En annen kontrast som gir liv til komposisjonen, er triaden. Den består av tre farger som står like langt fra hverandre i fargesirkelen og danner et triangel. I likhet med komplementærkontrasten kan triader bli ganske voldsomme. En triade blir også kalt treklang.

Firklang

En firklang kan være fire farger som ligger like langt fra hverandre i fargesirkelen, eller fire farger som er plassert som et rektangel. Firklanger gir harmoni og styrke, men ikke samme styrke som en triade.

Mindre metning demper kontrastene

For å dempe komplementærkontrasten eller triaden kan du blande den ene eller alle fargene med svart, hvitt og grått. Da får du mindre mettede farger og kan lage harmoniske uttrykk selv om grunnfargene i utgangspunktet er veldig intense sammen.

I illustrasjonen over er de samme grunnfargene fra fargesirkelen brukt i begge bildene, men på bildet til høyre er fargene mer dempet fordi de er blandet med gråtoner.

Inspirasjon til fargevalg

Fargevalg handler ikke om å følge absolutte regler, men om å finne noe som fungerer. Det finnes mange ulike nettsteder som hjelper deg med å finne inspirasjon til fargevalg. Eksempler på slike nettsteder er Adobe Color og Coolors.

Der kan du bruke fargevelgeren til å finne analoge og monokromatiske harmonier eller stille fargevelgeren inn på å finne kontraster som komplementærkontraster, delt komplementær, triade eller firklang.

Ikke minst gir slike nettsteder deg mulighet til å utforske og se hvilke fargekombinasjoner som er populære akkurat nå, eller søke på temaer og se hvilke farger andre har foreslått og brukt til den type jobb.

Farger som passer til bildene dine

Coolors og Adobe Color er gode hjelpere hvis du vil finne farger som passer til bildene dine. De hjelper deg med å trekke ut de mest dominerende fargene fra bildet og genererer en fargepalett. Det kan være nyttig hvis du trenger farge til en overskrift eller tekstboks eller til illustrasjoner i designet ditt. Velg Image picker under Tools hos Coolors, eller Trekk ut tema fra menyen til Adobe Color, så får du gode forslag.

Den samme muligheten har du også i Adobe InDesign hvis du bruker Fargetema-verktøyet:

Guoskevaš sisdoallu

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Ellen Johansen.
Maŋemusat ođastuvvon 05/02/2017