Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Arbeidsantrekk og beskyttelsesutstyr

Å bruke arbeidsantrekk og beskyttelsesutstyr hører til de basale smittevernrutinene i helsetjenesten. Personlig beskyttelsesutstyr er et viktig smitteverntiltak som vi må bruke på riktig måte og til rett tid.

Arbeidsantrekk

Arbeidsantrekket vårt kommer i direkte kontakt med pasienten under stell og annet arbeid. Derfor er det viktig at vi starter arbeidsdagen med rent arbeidsantrekk.

Arbeidsantrekket skal ikke brukes utenfor arbeidsstedet. Vi skal derfor skifte til arbeidsantrekk på arbeidsstedet, ikke hjemme. Vi skal også skifte dersom vi forlater arbeidsstedet for eksempel for å gjøre ærender. Dersom arbeidsantrekket blir tilsølt under arbeid, skal vi skifte til rent tøy.

Beskyttelsesutstyr

Stellefrakk

For å beskytte arbeidsantrekket og pasienten bør vi bruke stellefrakk eller engangsforkle i situasjoner som kan forurense arbeidsantrekket. Det kan være i situasjoner hvor vi kommer tett på pasienten, for eksempel når vi skal stelle pasienten eller re senga.

Når vi arbeider på skyllerommet, bør vi også bruke stellefrakk eller engangsforkle. En fordel med engangsforkleet er at det har et plastlag som også hindrer at fuktighet trenger gjennom.

Når vi arbeider med en pasient, skal vi bruke stellefrakk eller engangsforkle. Ligger det flere pasienter på rommet, skal vi bytte stellefrakk eller forkle mellom pasientene. Vi skal ta av oss stellefrakk eller engangsforkle dersom vi må forlate rommet for å hente utstyr eller liknende. Stellefrakken kan brukes hos samme pasient i ett døgn dersom den ikke blir tilsølt. Vi skifter stellefrakk hver dag etter morgenstellet.

Smittefrakk

Ved påvist smitte ved avdelingen skal vi benytte gul smittefrakk. Fargen signaliserer smitterisiko, og den skiller seg fra de blå stellefrakkene ved at den er langermet og har ribbestrikk i ermet. Dette er for å dekke til personalets vanlige arbeidsantrekk på en bedre måte. Akkurat som stellefrakker skal smittefrakker brukes i maksimalt ett døgn, og de skal henge på pasientens rom med utsiden vendt utover. For vask legger vi smittefrakker i gul tøysekk, beregnet på smittevask.

Beskyttelseshansker

Vi bruker hansker i prosedyrer som kan forurense hendene. Hensikten med hansker er å redusere overføringen av smittestoffer fra pasienten til helsearbeiderne.

Vi skal bruke hansker

  • når vi kommer i kontakt med blod og andre kroppsvæsker

  • når vi kommer i kontakt med hud som ikke er hel

  • når vi kommer i kontakt med forurensede gjenstander

  • når vi kommer i kontakt med smittebærende pasienter

  • når vi har sår eller eksem på hendene våre

Vi bruker hansker til bare én arbeidsoperasjon om gangen. Dersom vi starter en ny prosedyre på samme pasient, skal vi også skifte hansker. Det samme gjelder dersom vi blir avbrutt i arbeidet. Hansker er ikke en absolutt barriere. De kan ha mikroskopiske hull eller gå i stykker under arbeid.

Hendene blir fort klamme og fuktige når vi bruker hansker. Derfor er det viktig med håndhygiene før vi tar på hansker, og umiddelbart etter at vi har tatt av hanskene.

Munnbind

Det finnes munnbind eller munnbeskyttelse av ulike kvaliteter. De enkle munnbindene gir som regel ikke tilstrekkelig og hensiktsmessig beskyttelse for å forbygge smitte.

Vi bruker munnbind både for å beskytte pasientene mot luftveismikrobene vi helsearbeidere har med oss, og for å beskytte oss helsearbeidere mot smitte fra pasienter med luftveisinfeksjon.

Bruk av munnbind

Når vi bruker munnbind, skal vi unngå at hendene kommer i kontakt med nesa. Munnbind forurenses også ved bruk, og vi skal bare bruke det til én arbeidsoperasjon og kaste det rett etter bruk. Vi tar nytt munnbind når vi begynner på en ny arbeidsoperasjon.

Dersom vi lar det brukte munnbindet henge rundt halsen eller oppbevarer det i lomma, forurenses arbeidsantrekket, og vi sprer mikroorganismer i miljøet og til andre pasienter. Vi skal også rengjøre hendene umiddelbart etter at vi har fjernet munnbindet.

Øyebeskyttelse

Vi bruker visir eller beskyttelsesbriller for å beskytte slimhinnene i øynene dersom det er fare for sprut.

Økt miljøbevissthet

Globalt står klimagassutslippene fra helsesektoren for mer utslipp enn flytrafikk og shipping til sammen. Hele 4,3 prosent av klimagassutslippene i Norge kommer fra helsesektoren, ifølge det forskningsbaserte prosjektet Grønt helsevesen som har som mål å gjøre det norske helsevesenet klimanøytralt.

Med tanke på målet om bærekraftig utvikling må du som helsefagarbeider opptre miljøbevisst, også i valg av arbeidsantrekk. Er egentlig engangsutstyr som stellefrakker av plast å foretrekke framfor arbeidsantrekk som kan vaskes og brukes mange ganger?

Utfordringer til deg

  1. Hvorfor skal vi bruke arbeidsantrekk i helsearbeid?

  2. Hvorfor er det viktig å kjenne til prosedyrer for arbeidsantrekk og beskyttelsesutstyr?

  3. Hva er hensikten med bruk av beskyttelseshansker og munnbind?

  4. Hvordan kan du opptre miljøbevisst ved valg av arbeidsantrekk?


Kilde

Grønt helsevesen. (2021). Grønn omstilling i norsk helsevesen. Med kurs mot en klimanøytral sektor. https://static1.squarespace.com/static/600995e7e8a8210901a5d698/t/615cc9cd28da350b487438f5/1633470941520/Gr%C3%B8nt+helsevesen+rapport+2021+%282%29.pdf

Guoskevaš sisdoallu