Njuike sisdollui
Bargobihttá

Kostholdsmesse for ulike grupper

Nøkkelrådskost er anbefalingene for alle friske mennesker, men også for syke personer så lenge de har god ernæringsstatus. Ved enkelte diagnoser og sykdomstilstander er det likevel behov for et tilpasset kosthold som en del av behandlinga og for å forebygge forverring.

Som fagarbeider skal du samarbeide med yrkesgrupper om å planlegge, tilberede og tilrettelegge måltider i tråd med råd fra helsemyndighetene. Mens noen brukere har behov for næringstett og energirik kost, er anbefalingene det motsatte for andre.

I denne oppgaven kan dere jobbe individuelt eller i grupper for å bli godt kjent med anbefalingene for de ulike gruppene.

Forberedelser til kostholdsmesse

  1. Velg eller fordel i klassen ulike diagnoser eller sykdomstilstander med behov for tilpasset kosthold. Det kan være for eksempel personer med diabetes, hjerte- og karsykdom, obstipasjon, matoverfølsomhet eller en annen tilstand hvor tilpasset kosthold er en sentral del av behandlinga.

  2. Bruk Kosthåndboken og fordyp dere i anbefalingene for kosthold for personer med den tilstanden dere skal jobbe med.

    1. Hva sier anbefalingene?

    2. Hvordan avviker disse rådene fra nøkkelrådskost?

  3. Lag en brosjyre som inneholder informasjon om kosthold og konkrete råd til personer med denne tilstanden. Husk å oppgi kildene dere henter informasjon fra.

  4. Planlegg et frokostmåltid basert på anbefalingene i oppgave 1. Lag en plakat med bilder av matvarene, og begrunn forslagene deres.

Praktisk gjennomføring

  1. Arranger en kostholdsmesse. Lag en stand for hver diagnose eller tilstand. Bruk plakatene og brosjyrene deres som informasjonsmateriell.

  2. Lag frokosten som dere har foreslått, og ta med smaksprøver som dere kan dele ut mens dere informerer på stand.

  3. Hele klassen rullerer fra stand til stand slik at alle lærer om tilpasset kost til de ulike gruppene.

  4. Inviter gjerne vg1, andre klasser eller de ansatte på skolen til å besøke kostholdsmessa.

Refleksjon og diskusjon i klassen

  1. Hvor stort var avviket mellom nøkkelrådskosten og maten som ble presentert på de ulike standene?

  2. Hvorfor er det viktig å tilpasse kostholdet til helsetilstanden til den som skal spise maten?

  3. Hvordan kan dere som fagarbeidere ta utgangspunkt i nøkkelrådskost og samtidig tilpasse kostholdet til ulike diagnoser og tilstander?

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Nøkkelrådskost

Nøkkelrådskost brukes til alle friske, i institusjon eller hjemmetjenesten, med god ernæringsstatus.