Njuike sisdollui
Bargobihttá

Bekymret for en kollega?

Det kan være mange grunner til at noen har en vanskelig periode i livet. Som kollega kan du vise omsorg på flere måter. Vi sender blomster ved fødsler og dødsfall, men hva hvis kollegaen din har problemer med rus?
Olaf Olsvik forteller om hvordan han ble avhengig av medikamenter, og om livet som rusmisbruker. Video: Terranova Media / Begrenset bruksrett

Når vi viser omsorg, er det fordi vi er glad i kollegaene våre. Vi vil hverandre vel og ønsker å hjelpe. Likevel kan det være problematisk å vise omtanke for en kollega som har symptomer på ruspåvirkning. Hva hvis du tar feil?

Ruspåvirkede personer endrer ofte atferd og kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for seg selv og andre. Vi bør ta tak i problemet før det blir for stort.

Oppgaver

Spørsmål til diskusjon i klassen

  1. Hvorfor er det så vanskelig å spørre om noen har problemer med rus?

  2. Hva kan skje hvis du tar feil av symptomene, og personen kanskje har helt andre problemer?

Rollespill

Klassen deles opp i grupper på to som skal lage hvert sitt rollespill, med utgangspunkt i situasjonsbeskrivelsen nedenfor. Bli enig om hvem som skal spille hvilken rolle. Bruk først noen minutter alene til å lese situasjonsbeskrivelsen og tenke på din person.

Gå sammen med makkeren din og bruk noen minutter på å øve på rollespillet. Deretter kan gruppene vise rollespillet sitt for klassen eller fortelle klassen hvordan de løste oppgaven.

Situasjonsbeskrivelse

Dere er to kollegaer i en bedrift, kollega 1 og kollega 2.

Kollega 1 har utviklet et alkoholproblem. Symptomene er alkoholånde, han eller hun kommer sent på jobb, og personen er noen ganger dårlig på starten av arbeidsdagen.

Kollega 2 er bekymret og vil hjelpe – men synes det er vanskelig å finne de riktige ordene.

Gangen i rollespillet:

Kollega 2 tar opp sin bekymring med kollega 1.

Kollega 1 responderer først med å si at dette har du ingen ting med.

Kollega 2 gir seg ikke. Forteller hvilke symptomer han eller hun har lagt merke til, og forklarer at det er en sikkerhetsrisiko for bedriften og ikke bare et personlig problem.

Kollega 2 innrømmer så at han eller hun har et problem, og trenger hjelp.

Sammen diskuterer dere hva de kan gjøre på arbeidsplassen, og hva kollega 2 må gjøre på egen hånd.

Hjelp til selvhjelp

Selv om vi er bekymret for en kollega, kan det være vanskelig å finne ut hvordan vi kan hjelpe. Et rusproblem må løses av den enkelte. I denne oppgaven skal du utforske to nettsteder som tilbyr hjelp.

1. Bruk nettstedet akan.no og lytt gjerne til podkastene nedenfor før du besvarer spørsmålene:

  1. Hva er Akan, og hva er en Akan-kontakt? Hvor er Akan-kontakten ansatt?

  2. Hva menes med «den nødvendige samtalen»?

  3. Når er avhengighet ikke lenger en privatsak?

  4. Det sies at det er store mørketall innen avhengighet. Hva betyr ordet «mørketall»? Kjenner du noen som har et problem med avhengighet?

Podkast

Hør mer om Akan og hvordan Nav jobber med avhengighetsproblematikk, i «Tapraten»-podkast nr. 17: «En person kan gjøre en enorm forskjell» på Akan.no.

2. Gå inn på nettstedet selvhjelp.no.

  1. Hva er Selvhjelp Norge?

  2. Hva menes med selvorganisert selvhjelp?

  3. Hva er en selvhjelpsgruppe?