Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Skjenking

Alkohol kan gi mange hyggelige stunder og kan gjøre god mat enda bedre. Men alkoholbruk kan også medføre både sosiale og helsemessige skader for samfunnet som helhet og for enkeltpersoner.

Restriksjoner

Forskning viser at restriksjoner på salg og skjenking er et effektivt virkemiddel for å begrense skadene som alkoholbruk kan medføre. Vi har et stort ansvar for gjestene våre og må derfor passe på at vi følger gjeldende lover og regler.

I forskrift om omsetning av alkoholholdig drikk mv. (alkoholforskriften) finner vi utfyllende regler som gjelder når vi skal skjenke alkohol til gjester.

Aldersgrense

Den som selger, leverer ut eller skjenker alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer, må ha fylt 20 år. Den som selger, leverer ut eller skjenker annen alkoholholdig drikk, må ha fylt 18 år.

Det finnes noen unntak fra disse aldersgrensene, blant annet for elever, lærlinger og personer med fagbrev innen kokk- og servitørfag. Dette kan du lese mer om i alkoholforskriften på Lovdata.

Det er ikke lov å selge, skjenke eller levere ut alkoholholdig drikk til noen som er under 18 år. Det er ikke lov å selge, skjenke eller levere ut alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer til noen som er under 20 år.

Er vi i tvil om gjesten er gammel nok, plikter vi å spørre om legitimasjon.

Åpenbart påvirket

Personer som er åpenbart påvirket av rusmidler, skal ikke ha adgang til skjenkestedet. Dersom en åpenbart påvirket gjest likevel har kommet seg inn, har vi plikt til å sørge for at gjesten forlater stedet.

Det er ikke lov til å skjenke personer som er åpenbart påvirket av rusmidler. Det er heller ikke lov til å skjenke en person så mye at vi må anta at han eller hun vil bli åpenbart påvirket. Sitter flere gjester sammen, og én av dem er åpenbart påvirket av rusmidler, skal vi ikke skjenke alkohol til noen av dem før vi har vist bort personen som er åpenbart påvirket.

Kjennetegn på at noen har fått for mye, er at de blir slepphendte og mindre oppmerksomme. De kan sjangle og ha problemer med å gå rett. Øynene blir svømmende, og de kan ha vanskelig for å fokusere blikket. Mange blir høyrøstet og snakker utydelig eller snøvlende. Åpenbart påvirkede personer kan virke forstyrrende på andre gjester.

Det er ikke alltid like lett å vite når en gjest har fått for mye. Helsedirektoratet har derfor lagd en skala som skal gjøre det enklere for den som skjenker.

Helsedirektoratets skala for grader av alkoholpåvirkning

Serveringsenhet

Det er bare lov til å skjenke brennevin i mengder på 2 og 4 cl. Det vil si at vi ikke kan skjenke en dobbel drink (mer enn 4 cl) til en gjest som ber om det. Unntaket er internasjonale cocktailer som inneholder flere typer brennevin. Disse kan overstige 4 cl for én drink. For eksempel er det lov til å servere en Long Island Iced Tea med 6 cl alkohol, fordi denne drinken er godkjent som en internasjonal cocktail i bransjen.

Hjelpeplikt

Når en gjest har fått for mye, og må bortvises fra skjenkestedet, har vi ifølge loven hjelpeplikt. Det vil si at en person som er så beruset at han eller hun ikke kan ta vare på seg selv, må få nødvendig hjelp. Det finnes mange eksempler på mennesker som har omkommet under påvirkning, fordi de har sovnet i snøen eller falt i vannet. Denne hjelpen kan bestå i å få personen trygt hjem ved å bestille en taxi eller tilkalle politi.

Internkontrollsystem

Alle som har fått skjenkebevilling og driver et serveringssted, plikter å ha et internkontrollsystem for alkohol. Dette systemet skal være et nyttig hjelpemiddel for alle ansatte og bidra til forsvarlig skjenking. Her skal vi finne alle krav som bevillingen og alkoholloven krever at virksomheten må oppfylle.

Systemet må sørge for at alle de ansatte har fått opplæring, og at de har nok kunnskaper til å kunne overholde gjeldende krav og lover. Det skal dessuten inneholde rutiner for å forebygge, avdekke og rette opp eventuelle feil.

Guoskevaš sisdoallu

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Jannike Gausdal.
Maŋemusat ođastuvvon 03/06/2023