Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Serveringsloven

For å kunne drive et serveringssted må du ha serveringsbevilling. Hva som regnes som et serveringssted, defineres av lov om serveringsvirksomhet (serveringsloven). Det er kommunen som gir serveringsbevilling.

Etablererprøve

Serveringsloven gjelder etablering og drift av alle serveringssteder der det foregår servering av mat og/eller drikke, og der forholdene ligger til rette for fortæring på stedet (§ 2).

For å få serveringsbevilling må daglig leder i virksomheten være myndig og ha gjennomført en etablererprøve.

Etablererprøven omfatter blant annet at man må ha kunnskap om lover og forskrifter som gjelder serveringssteder, og kjennskap til rutiner for innrapportering av skatt, merverdiavgift og så videre.

Uklanderlig vandel

For å få serveringsbevilling må du ha utvist det som blir kalt "uklanderlig vandel". Du må med andre ord ha en vandelsattest. Dette gjelder daglig leder, bevillingshaver og andre personer som har vesentlig innflytelse i virksomheten. Hva som er uklanderlig vandel i denne sammenhengen, framgår av kravene til vandel i serveringsloven § 6.

Kommunen undersøker om du tilfredsstiller kravene, og kan også få informasjon fra skattemyndighetene, Mattilsynet, Likestillings- og diskrimineringsombudet og andre.

En person som har begått lovbrudd som er "uforenlig med drift av serveringssted", oppfyller altså ikke kravet til uklanderlig vandel. Det kan være brudd på for eksempel straffeloven, skatteloven, regnskapsloven eller diskrimineringsloven.

Dersom kravene til uklanderlig vandel ikke lenger er oppfylt, kan kommunen trekke tilbake bevillingen. Kommunen kan også stenge virksomheten i kortere eller lengre tid, for eksempel for å hindre eller stanse lovbrudd.

Åpningstider

Det er kommunen som bestemmer åpningstidene, og serveringsstedet må forholde seg til de åpningstidene kommunen har bestemt. Mange kommuner har vedtatt egne forskrifter om åpningstider. Daglig leder har ansvar for at åpningstidene blir overholdt.

Lovens formål (§ 1)

"Lovens formål er å sikre forsvarlig drift av serveringssteder av hensyn til næringen, gjestene og samfunnet for øvrig. Loven skal bidra til å gi serveringssteder stabile og forutsigbare rammevilkår og til å hindre illojal konkurranse."

Guoskevaš sisdoallu

CC BY-SA 4.0Vuoigatvuođaguoddi: NKI Forlaget
Maŋemusat ođastuvvon 2021-05-27