Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Tilvenning til beite

Om sommeren har vi i Norge rikelige mengder med grønt, friskt gras. Dette er sunt og godt for hesten, og det er vanlig å gi hestene en liten ferie på sommerbeite.

Forberedelser

Før hesten slippes på beite, trengs det noen forberedelser av både hesten og beitet. Hesten må vennes til å spise gras, for å forebygge plager ved overgangen, den må få vaksine og kanskje ormekur, og vi må sørge for riktig hovpleie.

Tilvenning til gras

Dietten på sommerbeite er ganske annerledes enn den mange hester har resten av året. Overgangen fra grovfôr og kraftfôr til grønt, fristende gras er ganske stor. Noen hester tåler overgangen bra, mens andre hester kan få problemer som kolikk, forfangenhet eller andre lidelser. Det er viktig å ta seg god tid til å venne hesten til graset.

Lidelser direkte knytta til brå fôrovergang

Det er flere lidelser vi er redd for i overgangen til beitesesong. Hovedårsaken er at hester ofte spiser mer enn de trenger av næringsrikt gras. Som ved alle andre fôroverganger hvor mikrolivet i tarmen må vennes til ny kost, kan for brå overgang føre til kolikk.

Forspisning på kraftig vårgras kan også i noen tilfeller føre til forfangenhet. Forfangenhet er en betennelsestilstand i lamellene som holder hovbeinet sammen med hovveggen. I alvorlige tilfeller vil hovbeinet løsne og rotere. En forfangen hest vil synes det er svært smertefullt å stå og gå. Den vil typisk stå og lene seg bakover med frambeina strukket framover. Feber er også et symptom.

Allergiske reaksjoner kan også oppstå når hesten skal ut på beite. Noen hester spiser planter de ikke tåler så godt, som brennesle og smørblomster (engsoleie). Dette kan føre til en hudreaksjon i form av elveblest. Elveblest er hevelser i huden. Disse kan klø, men ikke alltid.

Ved mistanke om at en hest har en av disse lidelsene, skal du ta kontakt med veterinær for diagnose og behandling.

Denne bildekarusellen viser bilder av hester med elveblest.

Andre lidelser

I tillegg til lidelser på grunn av fôrskifte, er det også mer vi må være obs på når hesten skal på beite. For noen hester fører allergi mot knottbitt til sommereksem, noe man som hesteeier også må være oppmerksom på når hesten skal ut på beite. Hester som reagerer på insektbitt, kan vi hjelpe ved å bruke insektsspray og eventuelt ha på dekken. Hesteeiere bør også være forberedt på at hestene kan bli solbrent. Hester som mangler pigment i huden (spesielt hvite hester eller hester med hvite avtegn), kan trenge beskyttelse mot sola i form av solkrem.

Vaksine og ormekur

Før beiteslipp må vi påse at alle hestene er vaksinert mot influensa og stivkrampe. Når det gjelder beskyttelse mot innvollsparasitter (orm), er det flere ting vi gjøre. Unge hester bør ha ormekur minst ei uke før beiteslipp, og vi må vurdere i samråd med veterinær om eldre hester skal ha det. Det kan være uheldig å gi feil type eller for mye ormekur, fordi parasittene blir resistente (begynner å tåle og overleve ormekurene).

Hovpleie / ta av sko

Når hestene skal på sommerferie, går de i flere uker uten hovstell. Noen går hele sommeren. Det er derfor viktig å legge inn trimming og pleie av hoven rett før hesten slippes på beite, slik at hoven ikke blir altfor lang før hesten kommer inn igjen. Mange hesteeiere velger å ta av skoene før de slipper hesten på beite. Hestene går gjerne sammen i flokk. Noen ganger settes de sammen med hester de ikke kjenner så godt fra før, og da kan det bli litt krangling og noe sparking til rangordninga er etablert. En skodd fot vil skade mer enn en uskodd ved spark. På beite er det også lett å miste sko, eller skoen kan bli ødelagt eller vridd. I verste fall kan hesten skade seg på en ødelagt sko. Det er rett og slett tryggere å la hesten gå uten sko. De fleste hester tåler godt å gå uten sko, men noen har dårlige hover og må ha sko for beskyttelse.

Klargjøring av beite

Størrelsen på beitet bør være tilpasset det antall hester som går der, slik at det er nok mat til alle. Et estimat er at du trenger minst 6 dekar per hest. Hvis det er utmarksbeite, trenger du mer. Når du sjekker beitet før du slipper hester der, bør du først gå over alle gjerder. Gjerdene bør være hele og stramme og uten spiker eller annet som står ut. Det er ikke lov å ha piggtråd på et hestebeite, så eventuelle rester etter dette må fjernes. Vi bør også gjerde inn mulige farer, som gamle brønner, skrothauger eller lignende, for å hindre at hestene kan skade seg. Beitet må ha en eller flere sikre vannkilder. Vær obs på at ikke alle hester drikker av naturlige vannkilder som bekker og dammer. Beitet bør ha områder hvor hesten kan søke ly ved kraftig sol, vind eller regn. Naturlig ly som trær, et berg eller lignende er tilstrekkelig på sommerbeite. Har ikke beitet naturlig ly, bør det settes opp et skur med tak og levegger.

Vi deler ofte type beiter i innmarksbeiter og utmarksbeiter. Det er lurt å ha en strategi for beiting. Enten slipper man alle hestene på et større område, eller man kan gjerde inn flere områder og rullere på beitene gjennom sommeren. På innmarksbeite er det vanlig å gjødsle før hestene slippes. Vi må da ikke bruke hestegjødsel, på grunn av parasitter. Bruker vi annen husdyrgjødsel, bør beitet gjødsles tre uker før beiteslipp. Hvis vi bruker kunstgjødsel, holder det å gjødsle noen dager før hestene slippes hvis det regner i mellomtida.

Guoskevaš sisdoallu

Ekstern
Stivkrampe

Neahttasiidu čuovvuvaččas dyrlegenettet.no