Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Sjukdom og forebyggende helsearbeid hos fisk

Kort fortalt er forebyggende helsearbeid alt som vi gjør for å redusere risikoen for at fisken skal bli sjuk, og for å øke sannsynligheten for at fisken skal ha god helse. God helse er nødvendig for god fiskevelferd.

Hva er fiskevelferd?

Fiskevelferd er livskvalitet som oppfattet av fisken selv (Noble et al., 2018). Man kan si at forutsetningene for god fiskevelferd er at fisken mestrer omgivelsene sine, får utøve sin naturlige atferd og har en god helse.

Les mer: Velferd for fisk og andre vannlevende dyr (NDLA)

Hva er sjukdom?

I Store norske leksikon finner vi denne definisjonen på sjukdom: "Sykdom er en fellesbetegnelse på tilstander som kjennetegnes ved forstyrrelser i kroppens normale organiske eller mentale funksjoner og forandrer dem på en skadelig måte" (Roald, 2019).

Sjukdom er med andre ord noe som gjør at fisken ikke fungerer som normalt. Det kan være mange grunner til at fisken blir sjuk. Den kan bli sjuk etter å ha blitt smittet med bakterier, virus, parasitter eller sopp. Den kan også bli sjuk fordi den ikke får i seg riktig eller nok fôr, eller fordi miljøet den lever i, ikke er godt nok. I tillegg kan fisken bli skadet av rovdyr. Noen ganger er det vanskelig å vite akkurat hva fisken blir sjuk av.

Hva bestemmer om fisken blir sjuk eller ikke?

Om fisken blir sjuk eller ikke, avhenger av disse tre faktorene:

  1. Fisken selv

    En svak, stresset fisk er mer utsatt for å bli sjuk enn en sunn, robust fisk som trives.
  2. Miljøet fisken lever i

    Ulike ting ved drifta eller i miljøet kan stresse fisken og dermed gjøre den mer utsatt for sjukdom. Dette kan være dårlig vannkvalitet, høy fisketetthet, dårlige værforhold eller håndtering.
  3. Smittestoffet

    Alle smittestoffene er ulike. Om fisken blir sjuk av smittestoffet, avhenger blant annet av type smittestoff og mengde smittestoff.

En sunn fisk i et godt miljø vil kunne tåle et høyere smittepress. Dersom fisken blir stresset og miljøet er dårlig, trenger derimot ikke smittepresset være så stort før fisken blir sjuk. Sjansen for sjukdom øker dersom én eller flere av disse tre faktorene blir verre.

Hva kan vi gjøre for å forebygge sjukdom?


Trykk på smittesirklene og se hva vi kan gjøre!

Smittebeskyttelse

Smittebeskyttelse er alt det vi gjør for å hindre smitte. En del sjukdommer smitter mellom fisk via vann eller utstyr. Denne smitten kan reduseres gjennom gode smittebeskyttende tiltak.

Smittebeskyttelse er viktig for å unngå at smitte

  • kommer inn i anlegget
  • spres til flere kar/merder i anlegget
  • spres til andre anlegg

Som besøkende på en lokalitet bør du følge lokalitetens egne rutiner for hygiene og bruke lokalitetens eget utstyr så langt det lar seg gjøre. Hvis du har med eget utstyr, må dette vaskes etter besøket. Dette gjelder klær, sko, hjelmer og andre gjenstander du har tatt med deg inn på anlegget.

Oppgave: Trekk begrep til riktig forklaring

Huskelappen

  • Sjukdom er en samlebetegnelse på tilstander hvor fiskens kropp ikke fungerer som normalt.
  • Forhold ved fisken selv, miljøet den lever i og de smittestoffene som finnes der, bestemmer om fisken blir sjuk eller ikke.
  • Smittebeskyttelse er viktig for å hindre smitte mellom anlegg og mellom ulike kar/merder.


Kilder

Roald, B. (2019, 14. august). Sykdom. I Store norske leksikon. https://sml.snl.no/sykdom

Noble, C., Nilsson, J., Stien, L. H., Iversen, M. H., Kolarevic, J. og Gismervik, K. (Red.). (2018). Velferdsindikatorer for oppdrettslaks: Hvordan vurdere og dokumentere fiskevelferd. https://nofima.no/wp-content/uploads/2016/06/Velferdsindikatorer-for-oppdrettslaks-2018.pdf