Hopp til innhald

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. KjøtChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Kjøt tillagingsmetodar - temaoppgåve

Dette er ei oppgåve der du må bruke kunnskapane dine om tillagingsmetodar for kjøtt og bruksområde for forskjellige kjøttprodukt.

Rå kjøttvarer

Målet med denne oppgåva er at du skal:

  • vise at du kan velje rett kjøtprodukt til forskjellige tillagingsmetodar
  • vite kva som skjer med kjøtet ved bruk av forskjellig tillagingsmetodar
    • smak
    • møyrheit

Informasjon til oppgåvene

De må planleggje oppgåvene slik at de kan jobbe med både den teoretiske og den praktiske oppgåva samtidig. Det er sett av ei undervisningsøkt på 7 timar til oppgåvene. De skal levere svaret etter avtale med læraren.

Teoretisk oppgåve

Slakterdisk

Frå kva for dyr og kva del eller muskel på dyret vil de velje kjøt for å lage til desse rettene?

  • Lapskaus
  • Fårikål
  • Biff
  • Pinnekjøt
  • Ribbe
  • Spekeskinke
  • Fenalår
  • Medisterpølse
  • Karbonadar
  • Biff tartar

De skal skrive opp kva for tillagingsmetode de vil bruke når de skal lage desse rettene. Grunngi svaret! Lag eit oversiktleg svar, for eksempel i ein tabell.


Praktisk oppgåve:

Kokk smaker på matrett

Klassen deles inn i gruppar på 3 eller 4.

Etter avtale med læreren skal alle rettane serveres til prøvesmaking.

  • Kvar gruppe skal skrive ein rapport om korleis dei opplever møyrheit og smak på kjøtet. Det skal leverast ein rapport frå kvar gruppe
  • Som oppsummering av undervisningsøkten skal hver gruppe presentere en konklusjon etter smaksprøvene.
  • Det er viktig at de får fram korleis de opplever møyrheita og smaken på kjøtet.

Annen info:

Gruppe 1 lagar brun saus.
Gruppe 2 kokar poteter.
Gruppe 3 kokar gulrøtter.
Gruppe 4 dekkjer borda.

Mengder og tidspunkt for måltidet er etter avtale med læraren.

Gruppe 1

De får utlevert 600 g bankekjøt.

  • 200 g skal steikjast som ein biff i panna.
  • 200 g skal brunast og kokast i buljong i 30 minutt.
  • 200 g skal brunast og kokst i buljong i 1,5 timar.er.

Gruppe 2

De får utlevert 2 stk. skinkesteik à 1 kg.

  • Den eine skal bindast opp, brunast og steikjast i omnen på 180 grader i 1,5 timar.
  • Den andre skal bindast opp, brunast og braiserast i omnen på 120 grader i 2,5 timar.

Gruppe 3

De får utlevert 600 g mørbrad av storfe.
  • 200 g skal leggjast i kald panne med smør og steikjast medium steikt.
  • 200 g skal leggjast i god og varme panne med smør og steikjast medium steikt.
  • 200 g brunast raskt på begge sider i ei varm panne og deretter kokast i 5 minutt i buljong.

Gruppe 4

De får utlevert 500 g karbonadedeig, 500 g kjøtdeig og 500 g medisterdeig.

  • De skal lage karbonadar av kjøtdeigen.
  • De skal lage karbonadar av karbonadedeigen.
  • De skal lage «karbonadar» av medisterdeigen.

Det er viktig at de bruker den same oppskrifta til alle dei forskjellige deigane

Læringsressursar

Kjøt

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter