Hopp til innhald

Fagstoff

Tallerkenmodellen

Helsedirektoratet tilrår "tallerkenmodellen" som hjelpemiddel for å lage sunne måltid. Modellen viser korleis ein kan fordele dei ulike matvarene på ein tallerken.
Tallerken delt i tre like store delar. Ein del med grønnsaker, ein del med kjøtt og ein del med potetar. Illustrasjon.
Opne bilete i eit nytt vindauge

Tallerkenen skal delast i tre like delar som ein fyller med

  • ein tredel grønsaker
  • ein tredel poteter/ris/pasta/korn
  • ein tredel fisk/kjøt/egg/belgvekstar

Modellen gjeld for alle grupper av friske menneske. Matvarene skal fordelast som på modellen, uansett om ein har behov for lite eller mykje mat. Slik blir det lettare å ete sunt og variert til alle hovudmåltida kvar dag.

Middag med laks, potet og grønnsaker. Foto.
Opne bilete i eit nytt vindauge

Desse tallerkenmodellane viser korleis du kan forsyne deg etter modellen. Storleiken på tallerkenen har ingenting å seie – her er det fordelinga som er viktig.

Tallerken med brød, skinke og salat. Foto.
Opne bilete i eit nytt vindauge
CC BY-NC-SASkrive av Guri Bente Hårberg. Rettshavar: Sylvi Skjelstad
Sist fagleg oppdatert 07.06.2021

Læringsressursar

Kosthald