Hopp til innhold

Fagstoff

Stonehenge

Kjenner du til bautasteiner? I Norge ble gjerne store steiner reist til minne om en person. Stonehenge er et uløst mysterium i England. For 5000 år siden startet arbeidet med å plassere enorme steiner i en sirkelformasjon. Vi tror monumentet kan ha hatt religiøs funksjon.
Store steinblokker står på høykant i en sirkelformasjon. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Materiale

Stonehenge er et av de mest kjente og mystiske arkeologiske stedene i verden. Arbeidet på kjempemonumentet begynte for cirka 5000 år siden, og det ble bygget i flere faser. Råmaterialet er enorme steiner som kan veie opp til 20 tonn. Noen av dem kan ha blitt fraktet 250 kilometer.

Bautasteinene er plassert i to sirkler, noen med en stor stein liggende oppå. Begge sirklene er åpne mot nordøst. I denne åpningen ligger en 4,6 meter lang alterstein. Her treffer solstrålene ved soloppgang på årets lengste dag, sommersolverv, den 21. juni.

Steinblokker reist på høykant ute i et åpent landskap. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Funksjon

Vi tror at Stonehenge har vært en viktig helligdom for et større område. Her er det funnet flere rituelle steder fra samme periode. En teori er at monumentet ble brukt som senter for religiøse seremonier fra omkring 2500 f.Kr. En annen teori er at Stonehenge kan ha fungert som et observatorium for å følge sol- og månebevegelser.

Historie og mystikk

Ifølge historiske skrifter skal Stonehenge være oppført av keltiske prester (Telling, 2018). Trekker vi ei midtlinje gjennom sirkelformasjonen, vil den treffe punktet der sola står opp ved sommersolverv. Dette gjør at vi tror Stonehenge kan ha vært et sentrum for soltilbedelse.

Senere utgravninger peker mot at Stonehenge kan ha blitt brukt til helbredelse gjennom religiøse seremonier. Troen på at stedet kan ha en "helbredene kraft", lever fremdeles.

Steinblokker som står på høykant under en dramatisk himmel. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Kilder

Dahl, T. E., Bakka, E. & Rygg Rønneberg, M. L. (1994). Relieff. Gyldendal Norsk Forlag.

Kristiansen, I. S. & Gunnarsjaa, A. (2023, 21. november). Stonehenge. I Store norske leksikon. https://snl.no/Stonehenge

Telling L. (2018, 20. juli). Stonehenge avslører sine hemmeligheter. Historie. https://historienet.no/teknikk/byggverk/stonehenge-avslorer-sine-hemmeligheter

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Lizann Mikkelsen Tapper og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 28.03.2024

Læringsressurser

Forhistorisk tid