Slik bygger du opp et avsnitt
For å skape en god struktur i hoveddelen er det lurt å starte hvert avsnitt med en temasetning, altså en setning som signaliserer for leseren din hva avsnittet skal handle om. Et eksempel er: "Et virkemiddel som brukes i begge dikta, er metaforer." Når du skriver på denne måten, vil leseren din skjønne hva avsnittet skal handle om, og du blir strengere med deg selv: "OK, nå skal jeg skrive om metaforer, og ikke noe annet, i dette avsnittet." Så kan du selvfølgelig utdype litt etter temasetningen med setninger som: "Men mens metaforene i det første diktet er henta fra naturens verden, er metaforene i det andre diktet fra bysfæren."
Når du påpeker et virkemiddel i en tekst, bør du alltid vise leseren din hvor i teksten du har funnet det. Trekk ut sitater fra teksten som viser bruk av kontraster, metaforer, sammenlikninger osv.
Avslutt avsnittet ditt med å vise hvilken funksjon virkemiddelet har i teksten. Funksjonen bør du alltid knytte til diktets tematikk. Unngå vage formuleringer som: "Dette skal gjøre diktet lettere å lese." Erstatt dem heller med mer presise utsagn, som for eksempel: "Denne sammenlikningen forsterker inntrykket av at jeg-et føler seg fremmed i byen."
Mye av kunsten med å skrive gode analyser er å formidle både hvordan forfatteren skriver og hvorfor han eller hun skriver på denne måten, og det er dette du gjør når du avslutter avsnittet ditt om virkemidler med å skrive om funksjon.
I tillegg bør passe på at at avsnittet ikke blir hengende i løse lufta: Se på temasetningen din og konkluder på en måte som gjenspeiler denne. Er temasetningen for eksempel: "Besjeling er et virkemiddel som blir mye brukt i diktet", kan en fin sistesetning være: "Besjelingene bidrar altså til å gi byen liv og framstille den som levende og munter."