Produksjon og tjenesteyting (NA-LGA vg2) – ferdig 2025
Felles programfag sammen med:Forvaltning og drift (NA-LGA vg2) – ferdig 2025
Bygger på:Naturbasert produksjon og tjenesteyting (NA-NAB vg1)
Dette faget er under utvikling. Vi fyller på med ressurser fortløpende.
Småfe
Småfe er sau og geit. Saueproduksjon finner vi over nesten hele landet, mens det er mest geiter på Vestlandet og i Nordland og Troms. Vi har mange ulike saueraser i Norge, men den vanligste geiterasen er norsk mjølkegeit. Saueproduksjon gir oss ull og kjøtt. Av geitene får vi mjølk, kjøtt og skinn.
Sauehold
Vi har mange ulike saueraser i Norge, og i saueproduksjonen er det kjøtt og ull som skal gi bonden inntekter. Gjennom vinteren er de fleste sauene inne i fjøset, men etter lamminga om våren og fram til høsten er de ute på beite.
Fôring og stell av sau
Sauer er drøvtyggere, og vi må passe på at mikroorganismene i vomma får det de trenger for å kunne fungere som de skal. Surfôr og høy er det viktigste fôret gjennom vinteren, og om sommeren henter de fleste sauene fôret sitt på beite i utmarka. I perioder trenger de også kraftfôr og mineraltilskudd.