Hopp til innhold
Fagartikkel

Avkjølingsvæsker

For å bråkjøle et varmt arbeidsemne under herding trenger vi avkjølingsvæske. Hvilken type væske vi skal bruke, avhenger av ståltypen og av hva vi ønsker å oppnå. I databladet for stålet finner vi informasjon om rett avkjølingsmetode.

Hva er ei avkjølingsvæske?

Oppvarmings- og kjøleprosessen er med på å endre metallegenskaper som styrke, hardhet og seighet. For å kjøle ned et varmt arbeidsstykke så raskt som herdeprosessen krever, må vi bruke ei væske. Nedkjøling i luft er ikke effektivt nok fordi luft ikke har god nok . Den transporterer ikke bort varme fra arbeidsemnet raskt nok.

Vann som avkjølingsvæske

Det enkleste er å avkjøle i vann. Ulempen med vann er at vanlig vann har et kokepunkt på bare
100 °C. Når en nedkjøler et arbeidsstykke i vann, kan vannet begynne å koke og bli til vanndamp. Vanndamp rundt arbeidsstykket kan føre til ei ukontrollert nedkjøling der ulike steder på arbeidsstykket nedkjøles i ulik hastighet.

Skal du benytte vann som avkjølingsvæske, bør du ikke bruke friskt vann direkte fra springen, men gjerne vann som har stått lenge og blitt "dødt". Da har vannet blitt oksygenfattig slik at det er mindre fare for at det går over i dampform.

Vi kan også tilsette salt i vannet for å øke den termiske ledeevnen til væska. Da får vi ei mer kontrollert nedkjøling. Det er likevel viktig å tenke på risikoen for korrosjon når stål dyppes i saltholdig væske.

Herdeolje som avkjølingsvæske

Herdeolje er en oljetype som er spesiallaga for bråavkjøling av metaller. Herdeolje har et høyt kokepunkt og inneholder minimalt med oksygen. Det går derfor ikke over i gassform like raskt som vann, og heller ikke på samme måten. Ved å avkjøle stålet i herdeolje oppnår vi ei mer stabil og kontrollert nedkjøling.

Vann eller herdeolje?

I databladet for stålet finner vi nødvendig informasjon om temperaturen og avkjølingsmetoden som skal brukes under herdeprosessen. Enkelte ståltyper kan bråkjøles i både vann og olje, og da må vi gjøre et valg. Begge væskene har sine fordeler og ulemper, selv om olje ofte er den foretrukne løsninga.

Kjølehastighet

Vann har generelt bedre termisk ledeevne og dermed høyere kjølehastighet enn olje. Derfor herdes stålet raskere. Dette kan være en fordel om vi trenger et ekstremt hardt og sterkt stål. Olje har lavere termisk ledeevne og gir langsommere avkjøling.

Viskositet

Viskositet (flytegrad) er motstanden ei væske har mot bevegelse. Viskositetsgraden påvirker nedkjølingshastigheten, og den påvirker hvor fort herdeoljen flyter inn i ulike formasjoner når vi herder arbeidsemner med kompliserte former.

Lav viskositet i væska øker nedkjølingshastigheten fordi ny væske enkelt kan flyte inn mot det varme arbeidsstykket og lede varmen bort fra arbeidsstykket. Ei væske med høy viskositet er tungtflytende, og væska som er nærmest arbeidsstykket, vil derfor skiftes ut langsommere. Da får vi langsommere nedkjøling.

En olje med riktig viskositet vil gi ei jevnere og mere kontrollert avkjøling. Det vil igjen redusere faren for sprekker og andre defekter på arbeidsstykket.

Overflatespenning

Overflatespenninga er en måleenhet for væskespredelse. Olje har vanligvis lavere overflatespenning enn vann.

Ei lav overflatespenning kan minske risikoen for sprekker eller andre feil i stålet under herdeprosessen. Den tillater raskere og jevnere spredning av olje og gir dermed raskere avkjøling, raskere herding og et hardere sluttprodukt.

Brannfare

Vann blir vanligvis sett på som sikrere enn olje med tanke på brannfare, spesielt hvis vannet er riktig håndtert for å unngå dampspenningseksplosjoner. Likevel kan begge væskene utgjøre en brannrisiko under bestemte forhold, og det er viktig å overholde alt av sikkerhetstiltak uansett om vi bruker olje eller vann som herdevæske.

Hvis du benytter vann som har stått på verkstedet lenge, må du også sjekke om det har kommet brannfarlige stoffer i vannet som kan begynne å brenne når de kommer i kontakt med det varme arbeidsemnet.

Olje er ei brennbar væske, og oljens flammepunkt avgjør hvor brannfarlig oljen er. Flammepunktet er temperaturen der herdeoljen går over i dampform og produserer den mengden damp som trengs for å danne ei antennelig blanding med luft. Er flammepunktet lavt, trenger oljen lavere varme for å utvikle denne gassen, er flammepunktet høyt, trenger oljen høyere temperatur for å utvikle så mye gass at den kan antennes.

Når vi skal herde, må vi sjekke at det ikke er brennbare objekter i nærheten. Vi må også bruke godkjent verneutstyr og brannsikre beholdere, og vi må passe på riktig ventilasjon og avstand fra antennelseskilder.

Kostnad

Vann er vanligvis billigere og lettere tilgjengelig enn spesielle herdeoljer. Derfor kan vann være mer kostnadseffektivt for noen bedrifter eller skoler.

Herdeolje kan benyttes flere ganger, men den bør ikke bli stående lenge, for da kan den bli forurensa. Å bruke et kar med herdeolje for éi enkelt herding er heller ikke noe godt valg fordi det er verken lønnsomt eller miljøvennlig.

Kontroll over herdeprosessen

Olje gir oss vanligvis bedre kontroll over herdeprosessen fordi nedkjølingshastigheten er langsommere. Kontroll kan være viktig for å oppnå ønska egenskaper og unngå sprekkdannelse.

Viktig å vite om herdeolje

Herdeoljer inneholder forskjellige tilsetningsstoffer som gir dem egenskaper. Tilsetningsstoffene kan påvirke hvordan oljen fungerer under herdeprosessen, hvor tykk eller tynn oljen er (viskositet), hvor brannsikker den er osv. Når vi skal velge herdeolje, må vi derfor vurdere hva slags materiale vi skal behandle, og hvilke krav herdeprosessen stiller.

Ureinheter i en herdeolje kan forårsake feil og defekter i metallet, for eksempel myke flekker, ujevn hardhet osv. Også vann kan skape problemer, for vann blander seg ikke med herdeolje og kan forårsake reaksjoner under herdeprosessen. Herdeolje skal derfor ha et vanninnhold på maksimalt 0,1 %.

Slammet som produseres under herdeprosessen, kan føre til ujevn varmeoverføring, sprekker og andre defekter og overdreven skumdannelse. Skum i for store mengder kan forårsake overoppheting og til og med brann.

Hver oljetype har et nedbørstall som beskriver mengden slam oljen produserer. Dette tallet bruker vi til å estimere gjenværende levetid for brukt olje.

Oversikt over oljetyper

Kategorier herdeolje

Benevnelse

Egenskaper

Quenching oil (herdeolje)Dette er en generell betegnelse for oljer som brukes til å herde metallkomponenter gjennom hurtig avkjøling. Oljene kan ha ulike egenskaper som ulik viskositet, kjølehastighet, brannsikkerhet og kompatibilitet med ulike metalltyper.
Heat treatment oil (varmebehandlingsolje)Dette er en olje som brukes spesifikt til varmebehandlingsprosesser som herding, anløping og normalisering. Den har bestemte herdings-egenskaper, samtidig som den gir tilstrekkelig smøring og beskyttelse mot korrosjon.
Fast quenching oil (hurtigherdeolje)Dette er en olje som har en høy kjølehastighet. Den brukes når rask herding er nødvendig for å oppnå høy hardhet og styrke i metallet.
Accelerated quench oil (herdeolje for raskere herding)Denne oljen har økt kjølehastighet sammenlikna med vanlige herdeoljer, men likevel ikke så høy kjølehastighet som "fast quench oil". Den brukes når vi ønsker en moderat herdehastighet.
Medium speed quenching oil (herdeolje for middels rask herding)Denne oljen gir en moderat kjølehastighet og dermed bedre kontroll over herdeprosessen. Det blir lettere å unngå sprekker og andre defekter i materialet.

Slow speed quenching oil

(herdeolje for langsom herding)

Dette er en olje som har en lavere kjølehastighet, noe som gir en mer gradvis herdeprosess. Dette kan være nyttig for materialer som er mer utsatt for forvrengning eller sprekkdannelse om de blir herda for raskt.
Polymer quenching oil
(polymer herdeolje)
Denne typen herdeolje er tilsatt . Polymermolekylene danner en varmeledende film på overflata av metallet. Slik øker de kjølehastigheten og reduserer risikoen for brann. Polymer herdeolje er vanligvis brukt i applikasjoner der brannsikkerhet er spesielt viktig.
High flash point quenching oil (herdeolje med høyt flammepunkt)Dette er en olje med høyt flammepunkt, noe som betyr at den er mindre brannfarlig og særlig egna til bruk i industrier der brannsikkerhet er avgjørende.
Low viscosity quenching oil (herdeolje med lav viskositet)Denne oljetypen har lav viskositet og derfor tynnere konsistens og bedre flyteegenskaper. Den kan være nyttig i prosesser der hurtig og jevn avkjøling er nødvendig.
Synthetic quenching oil
(syntetisk herdeolje)
Dette er en olje som er framstilt av syntetiske basestoffer i stedet for tradisjonelle mineraloljer. Syntetiske herdeoljer kan tilby mer nøyaktig kontroll over herdeprosessen og bedre ytelse under ekstreme forhold.

Oversikt over tilsetningsstoffer

Herdeoljer får ulike egenskaper når de formuleres (blandes) med ulike tilsetningsstoffer.

Tilsetningsstoffer i herdeolje

Tilsetningsstoff

Tilført egenskap

AntioksidanterDisse tilsetningsstoffene bidrar til å hindre oksidasjon av oljen ved høye temperaturer. Da dannes det mindre oksidasjonsprodukter som kan redusere oljens levetid og effektivitet.
AntiskummidlerAntiskummende tilsetningsstoffer reduserer skumdannelsen under bruk av oljen. Dette bidrar til å opprettholde god kontakt mellom oljen og metallet, og det forbedrer varmeoverføringa under herdeprosessen.
SmøremidlerDisse tilsetningsstoffene gir smøreegenskaper til herdeoljen. De reduserer friksjonen mellom metalloverflatene og beskytter komponentene mot slitasje og skader under herding og i etterkant.
KorrosjonshemmereKorrosjonshemmende tilsetningsstoffer beskytter metallet mot korrosjon ved å danne en beskyttende film på overflata av materialet. Dette er spesielt viktig etter herdeprosessen, for da er metallet mer utsatt for korrosjon.
KjøleforsterkereDisse tilsetningsstoffene bedrer varmeoverføringsekenskapene til oljen og gir både raskere og jevnere herdeprosesser. Slik reduseres risikoen for ujevn herding eller deformasjon av materialet.
ViskositetsmodifikatorerDisse tilsetningsstoffene endrer viskositeten til oljen og gjøre den spesielt egna til spesifikke herdeprosesser eller materialer. Vi oppnår for eksempel bedre inntrenging i kompliserte former hvis vi reduserer oljens viskositet.
Flammepunktsenkere

Disse tilsetningsstoffene hever oljens flammepunkt, noe som gjør den mindre brannfarlig og dermed tryggere å bruke, spesielt i situasjoner der det er risiko for brann.