Hopp til innhold

Fagstoff

Anløpingsprosessen trinn for trinn

Herda stål må varmebehandles på ny for å få de egenskapene vi ønsker. Denne varmebehandlinga kaller vi anløping. Stålet får ulike egenskaper avhengig av anløpingsmetoden vi bruker.
Ti stålbiter som viser fargen på stålet ved ulike temperaturer, fra romtemperatur til 390 °C. Foto.

Først herding, så anløping

Ved herding blir stålet varma til et bestemt temperaturområde og deretter raskt kjølt ned. Bråkjølinga gjør at molekylene i stålet får en nålestruktur, og at det oppstår store indre spenninger i stålet.

Disse indre spenningene kan skade stålet og føre til at det eksploderer, selv uten ytre påvirkning. For å redusere spenningene må vi anløpe stålet umiddelbart etter bråkjølinga.

Trinn 1: Oppvarming

Første trinn i anløpingsprosessen er å varme opp stålet. Anløpingstemperaturen er en moderat temperatur og ligger vanligvis mellom 150 °C og 600 °C. Hvor høy temperaturen må være, avhenger av ståltypen og av egenskapene vi ønsker at stålet skal få. For karbonstål for eksempel ligger anløpingstemperaturen på mellom 200 °C og 500 °C.

Vi kan bruke ovn, induksjonsvarme eller flammevarme til å varme opp stålet. Vi kan også benytte indirekte varme. Da varmer vi opp en annen stålbit til en høy temperatur og legger delen vi skal anløpe, mot den varme stålbiten. Denne typen oppvarming tar lengre tid, men gir oss svært god kontroll på temperaturen.

Ei fil liggende i en gassoppvarma ovn. Foto.

Her varmes ei fil opp i ovn til et bestemt temperaturområde.

Person som holder ei fil mot en varm stålbit. Foto.

Her anløpes ei fil indirekte ved å legges mot en varm stålbit.

Trinn 2: Holdetid

Når stålet er oppvarma til riktig temperatur, må det holdes ved denne temperaturen i en bestemt periode. Denne perioden kalles holdetida. Hvor lang holdetid vi må bruke, er avhengig av tykkelsen på stålet og av egenskapene vi ønsker å oppnå. Holdetida sørger for at stålet kan nå en jevn temperatur tvers gjennom. På denne måten reduseres indre spenninger i stålet.

Trinn 3: Avkjøling

Når holdetida er fullført, må stålet avkjøles gradvis til romtemperatur. Avkjølinga kan skje i luft eller gjennom en kontrollert avkjølingsprosess. Gradvis avkjøling hindrer at det oppstår indre spenninger i stålet, og sikrer at det beholder de mekaniske egenskapene vi ønsker oss.

Trinn 4: Etterbehandling

Etter anløpsprosessen kan stålet etterbehandles på ulike måter. Det kan for eksempel slipes, poleres eller overflatebehandles for å oppnå rett overflatefinish og rette dimensjoner.

Sikkerhetshensyn

Anløping er en varmebehandlingsprosess, og det er derfor viktig å sørge for sikre arbeidsforhold. Bruk personlig verneutstyr som vernehansker og vernebriller og følg nøye med på temperaturer og prosedyrer.

CC BY-SASkrevet av Roger Rosmo.
Sist faglig oppdatert 06.02.2024

Læringsressurser

Varmebehandling av metaller