Hopp til innhold

Fagstoff

Fargelære i frisørfaget

Hårfarge kan være med på å skape identitet og stil. En frisør som har kunnskap om hår og hårfarge, kan bruke dette til å fremme kundens stil, velvære og trivsel. Her kan du kan bruke de kreative evnene dine og hjelpe kunden til få å fram det uttrykket han eller hun ønsker.
Tenåringsjenter med rosa hår. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Identitet og stil

Mennesker bruker ofte farger til å uttrykke seg på ulike arenaer, og farger kan påvirke følelsene våre. Farge preger kultur og samfunn, men vi tenker kanskje ikke så mye over det?

Mest sannsynlig er det fargebildet som fanger blikket ditt. Bilder med farger sender sterkere signaler og gir oss mer informasjon om personene. Vi kan se på det som et kommunikasjonsmiddel. Slik blir hårfarge med på å skape en kundes identitet og stil, og kan fortelle litt om hvem personen er.

Hårfarge er et stort emne innen frisørfaget, og det brukes som et avansert virkemiddel. En frisør som er dyktig på grunnlæren om hår og hårfarge, kan bruke denne kunnskapen til å fremme kundens stil, velvære og trivsel. Her kan du bruke de kreative evnene dine til å skape uendelig mange uttrykk. Slik kan du hjelpe en kunde til få å frem den beste utgaven av seg selv.

Hva trenger en frisør å kunne om hår og farge?

For å bli god på hårfarging bør du ha kunnskap om:

  • Ittens fargelære
  • hvordan kommunisere med en kunde
  • hårets oppbygning og hårets kvaliteter
  • hårfargens kjemiske prosesser og virkestoffer
  • ulike fargeteknikker
  • hvordan vedlikeholde en farge

Ittens fargelære i frisørfaget

Ittens fargesirkel. Grafisk.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ittens fargelære er nøkkelen til en suksessfull fargebehandling. Jo mer du kjenner til systemet, jo bedre frisør blir du. Det er fordi systemet kan hjelpe deg til å forstå hvordan fargene virker på hverandre.

Resultatet av en hårfarge blir påvirket av de fargepigmentene som allerede eksisterer i et hår. Ittens fargesirkel kan brukes som en guide i forkant av kjemiske behandlinger, når du analyserer kundens hår, og underveis i prosessen, med å blande farger.

Tre ulike hårfarger (brunt, blondt og rødt hår). Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

På høyre siden i fargesirkelen ligger de varme fargene, og på den venstre siden ligger de kalde fargene. De varme primær- og sekundærfargene: gul, oransje og rød, er farger som vi har naturlig. Disse kaller vi underliggende pigmenter. Ofte finner du en fargesirkel på baksiden av et fargekart. Fargekart er et nødvendig verktøy for en frisør.

Naturskalaen

Naturskalaen tar utgangspunkt i de fargepigmentene vi naturlig har i håret. Vi deler den inn i en skala ut fra hvilken tonehøyde håret har, der 2 er den mørkeste naturfargen, og 10 er den lyseste naturfargen.

Prøver av ulike hårfarger i en skala fra lys til mørk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Naturskalaen brukes til å analysere kundens utgangspunkt og har en egen dekkevne, for eksempel 100 % dekking av grått hår.

Kommunikasjon om farger

Det kan være umulig å forklare en farge helt korrekt, bare ved hjelp av ord. Øyet vårt oppfatter flere millioner farger, og vi klarer ikke å gi alle navn. Når vi snakker om en bestemt farge, er det ikke sikkert at den vi snakker med, forstår hvilken farge vi mener. Et fargekart med kodesystem blir et viktig kommunikasjonsmiddel som hjelper frisøren og kunden til å forstå hverandre riktig.

Øvelse om fargenavn

Er eplegrønn bare én bestemt farge?

Snakk med naboen din om ulike fargenavn. For eksempel gulfarger, rødfarger, blåfarger eller grønnfarger.

Kodesystem

Vi har kodesystemer for å skape en felles oppfatning av farge. Det finnes ulike kodesystemer. Enkelte leverandører av hårfarge bruker koder som inneholder tall og bokstaver, andre leverandører har kun tallkoder. Når du har lært ett av disse systemene, er det lett å forstå andre system, da de har fellestrekk i oppbygningen.

Kodene er satt opp slik at vi skal vite hvilken tonehøyde og hvilke fargenyanser fargen inneholder. Det første tallet angir tonehøyden, hvor lyst eller mørkt håret er. Tallene eller bokstavene som kommer etterpå, beskriver fargen. Her kan det stå tallrekker eller flere bokstaver, men vi bruker bokstaver i vårt eksempel. Den første bokstaven er hovedfargen, de neste bokstavene er tilleggsfarger. Hovedfargen har dobbelt så mange fargepigmenter som tilleggsfargene. Blir samme bokstav gjentatt flere ganger, betyr det at den inneholder ekstra pigmenter av en bestemt farge, og at den er mer intens.

Fargekoden på bildet er 6KR. Tallet 6 står for en mørk blond tonehøyde. K står for kobber, og dette er hovedfargen. R betyr rød, og dette er en tilleggsfarge. Kobber inneholder dobbelt så mange fargepigmenter som rødfargen.

CC BY-SASkrevet av Anita Nordtveit Ekrene og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 03.06.2020

Læringsressurser

Frisørfaget