Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Case: Planlegg radiolink til Raimiti

I dette caset skal du planlegge radiolink til ei liten bygd på atollen Fakarava.
Atoll som ligger rundt en stor lagune, fotografert ovenfra. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vi anbefaler at du leser sidene under før du starter med caset. Det er også nyttig å bruke planleggingsverktøy for radiolink, for eksempel ISP Design Center.

I Fransk Polynesia ligger atollen Fakarava. Atollen ligger rundt en stor lagune og er seks mil lang og to mil bred. Nord på atollen er det en flyplass og tettstedet Rotoava. Her bor halvparten av atollens 1700 innbyggere.

Lang og smal øy til venstre i bildet, med skog, noen få hus og ei brygge. Vannet er klart, og havbunnen skinner igjennom der vannet er grunt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

I den sørøstlige delen av atollen ligger Raimiti, ei liten idyllisk bygd sentrert rundt et pensjonat med ni bungalower. Pensjonatet fokuserer på naturopplevelser og lokalmat. Den siste tida har de merket at flere og flere av gjestene ønsker bedre tilgang til bredbåndsinternett. De har derfor kontaktet deg for hjelp.

Sør på atollen ligger det større tettstedet Tetamanu. Her er et knutepunkt for internett i regionen. Det er 13 kilometer i åpen luftlinje mellom Raimiti og Tetamanu.

Oppgaver

  1. Gjør undersøkelser og lag to forslag til radiolinkinnkjøp. Det ene forslaget skal vektlegge lave kostander, og det andre forslaget skal vektlegge overføringskapasitet.

  2. Bruk kart og vis hvor Raimiti og Tetamanu er, og vis hvor radiolink-"strålen" vil gå mellom disse stedene.

  3. Hvilke innstillinger tenker du det er naturlig å ha for radiolinken?

  4. Hvilket annet nettverksutstyr bør kjøpes inn for å få internett ut til gjester og beboere i Raimiti? Ta utgangspunkt i at de ønsker internett i noen få av de sentralt plasserte bygningene.

Ekstraoppgave

  1. Det er noen praktiske utfordringer ved å sette opp radiolinker, spesielt når avstanden er stor. Gi noen tips som kan gjøre prosessen enklere.

  2. Ved tidligere forsøk på å sette opp radiolink var det ikke mulig å få en stabil tilkobling mellom Raimiti og Tetamanu. Utstyret ble montert på to meters påler, og antennene pekte mot hverandre. Har du et forslag til hvordan dette kan løses?

  3. I Tetamanu er det faststrøm, men i Raimiti brukes en kombinasjon av aggregat og solceller. Hvor mye strøm vil radioutstyret du har foreslått, bruke per døgn? Har du forslag til løsninger som tillater at utstyret kan kjøres hele tida?

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 19.05.2022

Læringsressurser

Trådløse nettverk og radiolenker