Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Om trådløse nettverk

I disse oppgavene skal du utforske trådløse nettverk.
Jente med mobil står utenfor en kafé. Hvite sirkler inni hverandre på mobilen, sirklene skal illustrere signaler. Til høyre i bildet er det en høy bygning med en antenne på toppen. Signaler går ned fra antennen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Før du starter med oppgavene, bør du lese artikkelen "Wifi og aksesspunkt" og artikkelen "Hvordan radiosignaler forstyrres". For mer oppfriskning kan artikkelen "Introduksjon til datanettverk" også være nyttig.

 1. Gi noen eksempler på steder der vi har trådløse nettverk.

 2. Hvilke oppgaver har et aksesspunkt?

 3. Finn et eksempel på selvstendige aksesspunkter (stand alone) og et annet eksempel på aksesspunkter som krever nettverkskontroller.

 4. Finn et eksempel på et aksesspunkt. Hvor mange SSID-er kan det drive samtidig?

 5. Hva er normal rekkevidde på et wifiaksesspunkt?

 6. Gi eksempler på hva som kan forstyrre radiosignaler.

 7. Er det spesielle bygningsmaterialer som skaper problemer for trådløse nettverk?

 8. De fleste wifinettverk er i 2,4 GHz- eller 5 GHz- frekvensområdene. Hva er fordelene og ulempene med de forskjellige frekvensområdene?

Ekstraoppgaver

 1. Vi har flere wifistandarder, og de har fått nye navn de siste årene. Lag en tabell som viser de gamle navnene (som 802.11g), de nye navnene, frekvensområdet standarden støtter, og hastigheten som støttes.

 2. De fleste trådløse nettverk er kryptert med WPA2 eller WPA3. Hvor god sikkerhet gir denne krypteringen mot overvåkning?

 3. Det er som oftest mulig å justere sendestyrken på et aksesspunkt. Hvorfor er det ikke best å bare ha sendestyrken på maks?

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 19.05.2022

Læringsressurser

Trådløse nettverk og radiolenker