Hopp til innhold

Fagstoff

Kalkun

Kalkun er vårt aller magreste kjøttslag. Brystfileten inneholder bare 0,5 prosent fett. Den milde og fine smaken på kalkun gjør at den kan kombineres med utallige smaksretninger når det gjelder krydder, saus, stuffing og annet tilbehør.
Tre bilder, det ene av en levende kalkun, det andre av en helstekt kalkun og det tredje av oppskåret kalkunpålegg på brødskiver. Kollasj.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kalkun kan like gjerne serveres kald som varm, og den passer derfor like godt på et koldtbord sommerstid som til julemiddag. Det er ikke først og fremst på julaften at kalkunen gjør sin entré i de tusen hjem. Det skjer først i den selskapelige romjula for å toppe seg på nyttårsaften.

Vareutvalg

Kalkun finnes i vektklasser fra 3 til 12 kg. Det er imidlertid 5–7 kg som er mest vanlig. Større kalkuner gir mer kjøtt i forhold til bein fordi beinvekta på små og store kalkuner er omtrent lik. Hittil har kalkunen stort sett blitt solgt frossen, men det blir stadig mer vanlig med fersk kalkun. Produkter av kalkun som fileter, biffer, pålegg og pølser kommer det stadig mer av på markedet.

Tining av frossen kalkun

For å minske væsketapet bør kalkunen tines i kjøleskap eller et kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn å tine en middels stor kalkun. La kalkunen være tildekket under tining og fjern innmatposen så snart kalkunen er tint.

Helstekt kalkun på et fat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppdeling av hel, rå kalkun

Press låret på kalkunen utover og snitt i skinnet. Skjær over i leddfestet for å løsne låret fra resten av kalkunen. Del eventuelt låret i to på samme måte som kyllinglår. Skjær et snitt langs brystbeinet og ned ved halsen langs "ønskebeinet". Skjær ut brystfileten ved å la kniven følge skroget fra toppen og ned mot vingefestet. Løsne fileten ved å skjære et snitt på utsiden, fra lårfestet mot vingefestet. Gjør det samme på motsatt side. Vingene løsnes ved å dele dem over i leddet.

Historie

Det var indianerne i Mexico som først alte opp kalkun. Da de spanske conquistadorene invaderte Mexico på 1500-tallet ble de så imponert over denne fuglen, som smakte så godt, at de tok med seg kalkuner tilbake til Spania. Etter hvert spredte kalkunen seg også til andre europeiske land. Det er først i de senere år at det har blitt vanlig å spise kalkun her i landet, og da i hovedsak til jul og nyttår.

Thanksgiving Day

Historien om den amerikanske Thanksgiving-feiringen startet i 1621. De engelske pilegrimene som høsten før hadde ankommet den nye verden med skipet Mayflower, hadde hatt en svært hard vinter. De lærte imidlertid å dyrke jorda av vennligsinnede indianere. Pilegrimene syntes de hadde mye å feire, og inviterte indianerne til en stor takkefest.

Thanksgiving Day er i dag en viktig høytid i USA og feires fjerde torsdag i november. Maisbrødstuffing, kokte grønnsaker, marshmallowgratinerte søtpoteter, potetmos og tranebærsyltetøy er viktig tilbehør. Skikken med å feire høsttakkefest er noe kalkunelskere forsøker å gjøre til en tradisjon også her i Norge.

Thanksgivingkort med et malt bilde av en kalkun, kornaks, frukt, grønnsaker og det amerikanske flagget. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Sist faglig oppdatert 18.11.2022

Læringsressurser

Fjærfe