Hvor lenge kan ost oppbevares?
Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er «best før»-datoen, jo mer smak har den. Det er imidlertid stor forskjell på de ulike ostetypene når det gjelder lagringsevnen.
Kremost har i utgangspunktet lengre holdbarhet enn datoen på emballasjen, men produsenten garanterer ikke for holdbarheten utover dette. Sensorisk kvalitet (lukt, smak, konsistens) forringes etter utgått holdbarhet. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Kremostprodukter infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.
I utgangspunktet bør en forholde seg til «best før»-datoen på emballasjen. Men er produktet oppbevart på riktig måte, det vil si uåpnet i originalpakningen i et kjøleskap eller lignende, vil blåmuggost vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdatoen. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er «best før»-datoen, jo mer smak har den.
I utgangspunktet bør en forholde seg til «best før»-datoen på emballasjen. Mot slutten av holdbarhetstiden vil en hvitmuggost ofte lukte litt ammoniakk. Normalt forsvinner lukten ved temperering av osten. Blir lukten av ammoniakk svært kraftig og konsistensen nærmest flytende, er osten overmoden. Men er produktet oppbevart på riktig måte, vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdatoen.
De fleste ferskoster har i utgangspunktet lengre holdbarhet enn datoen på emballasjen, men produsenten garanterer ikke for holdbarheten utover dette. Sensorisk kvalitet (lukt, smak, konsistens) forringes etter utgått holdbarhet. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Ferskostprodukter infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.
Også brunost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdatoen. Brunostprodukter infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.
Oster med høyt tørrstoffinnhold (lavt vanninnhold) er normalt de mest lagringsdyktige, for eksempel Parmesan. Av våre norske ostetyper er det Edamer, Norvegia, Sveitser og Cheddar som er de mest lagringsdyktige, ja, Edamer kan oppbevares i flere år så sant den er forseglet og oppbevares kjølig og tørt. Du må imidlertid huske på at osten kan lagres over tid kun dersom den er innpakket i original emballasje.
Skulle det komme mugg på en fast ost, er Mattilsynets råd å skjære godt vekk rundt den synlige muggkolonien, minimum én cm rundt. Myke oster med mugg på skal kastes!
Ost er vanligvis holdbar til langt over dato. Bruk sansene dine og vurder om osten er god (lukte, se, smake). Hvis det er kommet uønsket mugg på osten kan du skjære den bort på harde oster, og myke oster skal kastes.