Hopp til innhold
Fagartikkel

Salater

Det finnes en rekke ulike typer salat for enhver smak. Vi kombinerer gjerne ulike typer for å få den kombinasjonen vi liker av både smak og lekre farger.

I dag finnes et stort utvalg salatsorter i butikkene. Fra at salat var en trend som skjøt fart med kinakålen og isbergsalaten i 1980-årene, spiser nå hver nordmann over 5 kg salat i året. Det er forbruket av spesialsalatene som øker mest. De siste ti årene har dette økt med hele 15 prosent hvert år.

Vi deler salat inn i to grupper. Den ene er Lactuca sativa, som omfatter vanlig hodesalat, isbergsalat og flere andre sorter. Felles for disse salatene er at de har en mild og fin smak.

Den andre gruppen er Cichorium, som omfatter blant annet radicchio rosso, eskaroll og frisée. Felles for salatene i denne gruppa er den mer eller mindre bitre smaken.

Bland gjerne salat med frukt for å få en frisk smak. Du kan for eksempel bruke mango. Det er kjempelett og kjempegodt.

Oppskrift på mangosalat (Bama).

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Ulike salattyper og hvordan du behandler dem. Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0

Huskelappen

Norsk sesong:

Frisk salat er tilgjengelig hele året.

Med andre ord:

latin: Lactuca sativa og Chicorium
engelsk: lettuce
tysk: Salat
fransk: laitue

Lagring:

2–4 ºC i kjøleskapet, helst pakket inn i plastpose eller plastboks

CC BY-SA 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020