Spinat
Spinat har en behagelig smak, som kommer av at spinat inneholder oksalsyre. Fordi spinat har forholdsvis kort holdbarhet, går det meste av produksjonen til næringsmiddelindustrien. Bladene er 3–30 centimeter lange og 1–15 centimeter brede.
Spinaten dyrkes i drivhus, og i jorda utendørs om sommeren. Den er derfor tilgjengelig hele året.
Spinat har et bredt bruksområde. Spinat passer godt sammen med ost, smør, fløte og egg. En klassiker er kremet spinat, som passer ypperlig til fisk, spesielt røkelaks. Spinat passer også spesielt godt i gryteretter med frukt (slik er den mye brukt i Midtøstens kjøkkener) og i terter og paier som lages i Frankrike, Italia og Hellas. Spinat egner seg dessuten utmerket i suppe, sufflé og mos. Videre er den ideell til linser, kikerter, bønner og poteter, og i wokretter, enten alene eller sammen med andre ingredienser. Skylt, hakket spinat er også nydelig i grønn salat.
Spinat er en svært god kilde til jern, kalium, C-vitamin og kalsium.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Norsk sesong:
juli–september
Med andre ord:
latin: Spinacia oleracea
engelsk: spinach
tysk: Spinat
fransk: épinards
Lagring:
0–2 °C. Spinat må lagres mørkt og kjølig og må ikke utsettes for trekk eller etylen. Frisk spinat har en holdbarhet på 2–5 dager i kjøleskapet.