Hopp til innhold
Fagartikkel

Spirer

I Asia har spirer, eller spirende frø, vært benyttet som mat i flere tusen år, og spirer har vært kjent i Europa siden 1500-tallet.

Spiretyper og lagring

Det er flere typer frø som kan benyttes til spiring. Vanligst er mungbønnespirer og alfalfaspirer, men det er også mulig å skaffe spirer av andre typer bønner, erter eller linser, og av såkalte krydderspirer, som er spirer av reddik, sennepsfrø, løk og så videre. Spirer har en sprø konsistens, og de fleste typene har ganske kraftig smak.

Spirer kan kjøpes i butikk hele året. De har begrenset holdbarhet og bør oppbevares i kjøleskap ved 8 grader i maks fire dager.

Bruksområde

Vi bruker som regel spirer rå, som pynt på smørbrød og i andre retter. I omeletter og salater smaker de deilig. Bønnespirer kan også gis et hurtig oppkok og brukes som tilbehør til kjøtt eller fisk. Bønnespirer passer utmerket til wok, fordi de beholder sin fine, sprø konsistens. De andre spirene passer ikke til oppvarming.

Næringsinnhold

Spirer består av den konsentrerte næringen fra frøet og har et mye høyere innhold av mineraler og vitaminer enn ferdig utviklede planter.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Spirer skal være spenstige og saftrike, og de skal ikke være visne eller for mye utviklet. De skal heller ikke ha mugg eller råte.

Film om spirer

I den korte filmen under kan du lære mer om spirer og få tips til hvordan de kan tilberedes og serveres.

Slik bruker du spirer. Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

engelsk: sprouts, sprouted seeds
tysk: Sprossen
fransk: germes

CC BY-SA 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020