Hopp til innhold
Fagartikkel

Kiwi

Kiwi kommer opprinnelig fra Kina. Den vokser på trær og dyrkes nå flere steder i verden, men vi kjenner kiwi best fra New Zealand. Navnet kiwi kommer fra fuglen med samme navn. Den er et nasjonalsymbol på New Zealand.

Kiwi er botanisk sett et bær, og smaken – som er frisk og syrlig – kan minne mye om stikkelsbær. Ingen annen eksotisk frukt har erobret verden i den grad som kiwi har gjort, og det har mye med den gode holdbarheten å gjøre.

Varianter

Det har etter hvert blitt flere varianter på markedet, og vi har i dag kiwi med både grønt og gult fruktkjøtt. Frukten har et brunt, hårete skall, og fruktkjøttet inneholder mange spiselige kjerner. Kiwi høstes før de er ferdig modnet, og modnes under distribusjon.

Gul kiwi er en videreutvikling fra grønn kiwi, men med andre egenskaper. Også denne er hentet fra Kina og videreutviklet på New Zealand. Gul kiwi inneholder ikke enzymet actinidin, og frukten er derfor mindre syrlig. Gul kiwi har et glatt, tynnere skall og er ikke hårete som grønn kiwi. Smaken er tropisk søt og kan minne om en blanding av mango, banan og melon. Fruktkjøttet er gult med små, spiselige, rødsvarte kjerner. Fasongen er litt avlang med en liten knopp i enden. Gul kiwi kan spises med skallet på eller på samme måte som vanlig kiwi. Den importeres fra New Zealand i perioden fra juni til november.

Det finnes også en minikiwi. Søk på kiwai i leksikonet for å lese mer.

Bruksområde

Kiwi spises . Den deles i to og spises med skei som et bløtkokt egg. Den nyere typen gul kiwi som er kommet på markedet, kan spises med skallet på. Kiwi kan brukes i fruktsalat, til ost og til stekte kjøttretter. Kiwi brukes også til å pynte kaker med. Grønn kiwi må ikke brukes i gelé, siden den gjør at geleen ikke stivner.

Næringsinnhold

Kiwi inneholder dobbelt så mye C-vitaminer som appelsin. Grønn kiwi inneholder også et proteinspaltende enzym, actinidin, som er bra for fordøyelsen. Dette stoffet gir også frukten den egenskapen at kjøtt kan mørnes om vi legger noen skiver kiwi på det.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Kiwi skal være hel, fast og fri for mørke flekker. Skallet skal være uten rynker eller skrukker. Kiwi er moden når den gir etter for lett trykk.

Lagring

0–2 °C. Kiwi har svært god holdbarhet når den er umoden. Den må da oppbevares kjølig og beskyttes mot etylengass og lufttrekk. Moden kiwi har noe dårligere holdbarhet, men kan tåle lagring i flere dager ved lav temperatur.

Kiwi – fakta og oppskrifter. Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0
CC BY-NC-ND 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020