Hopp til innhold
Fagartikkel

Druer

Drue kommer opprinnelig fra Asia. Der har den har vært kjent i over 5000 år, og den er en av de eldste fruktene vi kjenner.

I dag er drue en av de mest dyrkede fruktene i verden. Det finnes tusenvis av druesorter, og mest vanlig er det å skille mellom grønne, røde og blå, og mellom borddruer og vindruer.

Bare ti prosent av det som høstes av druer, blir spist naturell. Hele 80 prosent går til vin- og brennevinsproduksjon og resten til rosiner, saft og hermetikk. Smak, konsistens og størrelse varierer etter sorten, og det finnes også steinfrie varianter. Druer modnes ikke etter høsting, og de skal derfor høstes modne.

Bruksområde

Vi spiser druer naturelle som forfriskning, i fruktsalat, til ost eller dessert. De har fin smak og passer til fjærfe og stekt kjøtt. Bruksområdet er stort, og de er i tillegg dekorative på fruktfat.

Næringsinnhold

Druer inneholder mineraler som fosfor, jern og kalsium. Frukten inneholder også druesukker som raskt opptas i blodet.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Druer skal være hele, faste og reine uten støtskader eller sprekker. De skal være saftige og sitte fast på stilken.

Lagring

0–2 °C. Holdbarheten til druer varierer mye fra sort til sort. Under gode lagringsforhold kan druer oppbevares i flere uker uten å ta skade

CC BY-NC-ND 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 28.04.2020