Utforsk kilder til ulike vitaminer
Hensikt
Mange unge har et ensformig kosthold som inneholder lite frukt og grønnsaker. Gjelder dette deg? Et ensformig kosthold gjør at du ikke får i deg alle næringsstoffene kroppen din trenger, og det vil over tid redusere viktige funksjoner i kroppen din. Å utforske gode kilder til ulike vitaminer kan være et nyttig hjelpemiddel for å prøve ut nye matvarer og bli bevisst på næringsinnholdet i matvarene. Dessuten kan det kanskje føre til at du spiser mer frukt og grønnsaker framover?
Forberedelser – lærer
Kjøp inn et bredt utvalg av frukt, bær, nøtter og grønnsaker, slik at du får med gode kilder til alle vitaminene. Kjøp hovedsakelig inn matvarer som det er lett å få tak i på lokalbutikken, og som kan spises rå. Men kjøp gjerne inn noen mer eksotiske varianter også.
Del opp matvarene i små porsjoner, slik at de fungerer godt som smaksprøver til elevene.
Forslag til smaksprøver:
Appelsin, jordbær, pasjonsfrukt, gulrot, banan, drue, kiwi, mandler, hasselnøtter, eple, pære, rips, blåbær, vannmelon, multer, tomat, spinat, blomkål, brokkoli, moreller, blodappelsin, solbær, tørket frukt, stangselleri, kålrot, rucola, nepe, bringebær, paprika, avokado, nyper, persille, granateple, bjørnebær, fiken, honningmelon, sitron, sukkererter, oliven, persimon, physalis, stikkelsbær, mango, ananas, pitahaya, papaya, reddik.
Utforsk
- Velg en smaksprøve du vet at du liker. Lukk øynene, og kjenn etter hvordan smaken er. Beskriv smaken med tre ord.
- Velg en smaksprøve du ikke har prøvd før, og gjør det samme som på trinn 1.
- Lag en oversikt over alle smaksprøvene. Systematiser hvilke vitaminer hver smaksprøve inneholder, og hvilken funksjon hvert vitamin har i kroppen din.
- Utforsk flest mulig av smaksprøvene. Var det noen smaker som overrasket deg?
- Finn eksempler på hvordan du i hverdagen kan få dekket alle vitaminene i kostholdet ditt.
En tommelfingerregel for å få i seg en passe mengde vitaminer er å spise så fargerikt som mulig hver dag.