Hør deg selv – næringsstoffer
Disse oppgavene om næringsstoffer krever at du bearbeider stoffet mens du svarer.
Karbohydrater
- Skriv en reaksjonslikning som viser hvordan glukose dannes.
- Forklar hvordan et glukosemolekyl og et fruktosemolekyl kan gå sammen og danne sukrose.
- Studer bildet av polysakkaridene. Forklar hva som er forskjellene mellom dem.
- Kan du forklare hvorfor man tidligere kalte glykogen for dyrestivelse?
- Hvorfor bør vi spise mat som er rik på cellulosefibre, når vi ikke kan fordøye dem?
Proteiner
- Hvilket grunnstoff finnes i proteiner, men ikke i karbohydrater eller fett?
- Kan du tenke deg hvorfor det er vanlig å forvelle grønnsaker før man fryser dem? (Å forvelle er å gi matvarer et raskt oppkok.)
- Tegn to aminosyrer som reagerer og danner en peptidbinding.
Fett
- Tegn et fettmolekyl. Hva er det som avgjør om fettmolekylet er mettet eller umettet?
- Hvorfor må maten vi spiser, inneholde fett?
Alle næringsstoffene
- Sett opp en dagsmeny fra og med frokost til og med kveldsmat som inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger.
- Sett opp en dagsmeny fra og med frokost til og med kveldsmat som inneholder alle vitaminene og mineralene kroppen trenger.
- Sett opp en dagsmeny som viser hva du pleier å spise.
Sammenlign de tre dagsmenyene, og finn ut om ditt vanlige kosthold dekker behovet du har for næringsstoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer.
Måltid | Dagsmeny som inneholder alle nødvendige næringsstoffer | Dagsmeny som inneholder alle nødvendige mineraler og vitaminer | Typisk dagsmeny for deg |
---|---|---|---|
Frokost | |||
Lunsj | |||
Middag | |||
Kveldsmat | |||
Annet (mellommåltid/snacks) |
CC BY-SASkrevet av Øyvind Bønes. Rettighetshavere: Bjørg E. B. Aurebekk og NKI Forlaget
Sist faglig oppdatert 17.12.2020