Sett opp en meny for en institusjon
Følg generelle menyregler, og ta hensyn til at menyen skal serveres i institusjon. Det er anbefalt å følge råd fra Helsedirektoratet, som blant annet innbefatter kostrådene.
Oppgave 1
Sett opp en ukemeny for nøkkelrådskost som skal passe til en institusjon. Du velger selv hvilken type institusjon du lager menyen for.
Menyen skal bestå av:
frokost
lunsj
middag
kvelds
Lag en tabell der du setter inn de ulike måltidene.
Oppgave 2
Velg en av dagene, og næringsberegn den i oppgavene nedenfor:
Finn ut hvor mye energi (kcal/kJ), proteiner, fett og karbohydrater denne dagsmenyen gir.
Regn ut hvor stor prosentvis andel henholdsvis proteiner, fett og karbohydrater utgjør av den totale energimengden. Her kan du bruke kostholdsplanleggeren eller matvaretabellen og regne ut med kalkulator. Sammenlign tallene i menyen din med anbefalt energiprosent av proteiner, fett og karbohydrater.
Regn ut energimengden per måltid, og beregn hvor mange energiprosent dette tilsvarer. Sammenlign tallene med anbefalt energimengde per måltid.
Energifordelingen i nøkkelrådskost:
Fett: 25–40 %
Proteiner: 10–20 %
Karbohydrater: 45–60 %
(Tilsatt sukker må ikke være mer enn 10 %.)
Måltid | Dagsbehov 2000 kcal | Dagsbehov 2400 kcal | Energifordeling i prosent per måltid |
---|---|---|---|
Frokost | 400 (20 %) | 480 (20 %) | 20–30 % |
Lunsj | 500 (25 %) | 600 (25 %) | 20–30 % |
Middag | 600 (30 %) | 720 (30 %) | 20–30 % |
Kveldsmat | 350 (15 %) | 360 (15 %) | 10–20 % |
Mellommåltider | 0–200 (10 %) | 240 (10 %) | 0–20 % |
Oppgave 3
- Velg deg ut en dagsmeny som du skal lage på kjøkkenet. Fokuser på sunt kosthold når du velger oppskrifter og tilberedningsmetoder.
- Finn oppskrifter, og lag rettene.
- Anrett en porsjon. Vurder porsjonsstørrelse og utseende for måltidene.
- Presenter en porsjon av rettene dine for resten av klassen. Begrunn oppskriftsvalgene og tilberedningsmetodene dine.