Hopp til innhold

Fagstoff

Sprøtt element

Hvordan synes du softis smaker uten sprøtt strøssel? Kanskje litt kvalmende? Hva med pølse uten sprø løk? Litt kjedelig?


Hva med dipp uten potetgull? Det blir kanskje litt mektig? Dette er kombinasjoner du kanskje kjenner godt fra barndommen, og det er ofte de samme mekanismene som gjør en rett komplett. Sprøheten renser litt opp og skaper kontraster idet du spiser retten eller ingrediensen. Hvis du har smakt ribbe uten sprø svor, forstår du kanskje hva vi mener. Ribba blir fort kjedelig og mektig. Sprø ribbe føles derimot mye lettere og mer interessant, og den har mye bedre smak.

Oppskrifter til rettene i filmen finner du her:

Oppskrifter_sprøtt_element_bm

CC BY-SASkrevet av Kjartan Skjelde.
Sist faglig oppdatert 11.12.2020

Læringsressurser

Sensorikk