Hopp til innhold

Fagstoff

Mexico

Det meksikanske kjøkkenet er verdenskjent. Det består av fargerike retter med stor variasjon av ingredienser og smak.
Et bord med en fargerik duk. Oppå bordet står en tallerken med meksikanske tacos, én med kjøttfyll og én med vegetarisk fyll. Guacamole og tomatsalsa i skåler, avokado, chili og tomat ligger ved siden av. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Mexico er en av verdens eldste sivilisasjoner, og matkulturen har blitt formet gjennom historien. Det vi i dag oppfatter som det meksikanske kjøkkenet, har røtter både fra indianerkulturen og fra spansk og europeisk matkultur. Men det meksikanske kjøkkenet har også inspirert andre kulturer, og under koloniseringen oppdaget europeerne flere matretter og ingredienser som de tok med seg hjem, blant annet tomater, avokado, mais, chili, poteter, mango, kakao og vanilje.

Det tradisjonelle meksikanske kjøkkenet ble i 2010 erklært som verneverdig immateriell kulturarv av UNESCO.

Råvarer og matretter

Mexico er et stort land med varierte klimasoner som egner seg til å dyrke blant annet mais, hvete, kakao, sukker og kaffe. Det dyrkes også mange slags grønnsaker og eksotiske frukter som mango, papaya, guava, melon og fersken.

I det meksikanske kjøkkenet er det vanlig å bruke mye mais, chili, bønner, tomater, lime, avokado, mango, gresskar, squash, løk og mange slags krydderurter som koriander og persille. Ferske råvarer av god kvalitet er viktig, og det er tradisjon for å gå på markeder for å finne de beste råvarene som er i sesong.

Av mais lages det tortilla, som er ei tynn, flat lefse. Tortillaen brukes til mange ulike retter, for eksempel enchiladas, flautas, chilaquiles, eller tacos al pastor. I Norge er vi også kjent med tortillalefser til tacoen, men de er som regel lagd av hvete.

Mole er en tykk saus som det lages mange ulike varianter av. Den smaksettes blant annet med ulike typer krydder, chili og sjokolade.

Den tradisjonelle matretten tamales lages av en maisbasert deig som blandes med kjøtt, grønnsaker og krydder. Deretter fylles deigen i banan- eller maisblader før den kokes eller dampes.

Chayote på et marked i Mexico. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tex-mex

De som vokser opp i dag, har et nært forhold til taco og begrepet tex-mex. Dette begrepet har en lang historie og er sammensatt av ordene Texas og Mexico. Tex-mex er en mattradisjon som har oppstått i Texas i USA og spredd seg til resten av verden. Tex-mex-maten har hentet inspirasjon fra det meksikanske kjøkkenet, og over tid har det vokst fram et crossover-kjøkken med tilpassede versjoner av de tradisjonelle meksikanske rettene, ofte med en mer søtlig smak.

Typiske retter som brukes både i tex-mex-kjøkkenet og i meksikansk mat, er taco, burrito, enchilada, quesadilla, fajita, chili con carne og chilaquiles. Det du kanskje kjenner som ulike former for taco-skjell, brukes bare til tex-mex. I det meksikanske kjøkkenet bruker de hvete- eller maistortilla.

Tex-mex-mat har blitt populært som både hurtigmat og ferdigmat.

Drikke

  • Øl: Det produseres mange øltyper i Mexico, og det eksporteres en hel del. De fleste forbinder nok meksikansk øl med lyst og friskt øl, gjerne servert med en limebåt i flaskehalsen.

  • Brennevin: Det produseres mange ulike typer brennevin, men den mest kjente er nok tequila. Den lages av et destillat av gjæret saft fra planten blå agave. Tequila brukes også i Mexicos nasjonaldrink, margarita, sammen med lime, likør og salt rundt kanten av glasset.

Kilder

Sundland, K. (2020, 29. september). Meksikansk mat. I Store norske leksikon. https://snl.no/meksikansk_mat

Sundland, K. (2020, 22. mai). Texmex. I Store norske leksikon. https://snl.no/texmex

Ørjasæter, L. O. (2020, 24. november). Tequila. I Store norske leksikon. https://snl.no/tequila

CC BY-SASkrevet av Espen Lonkemoen Framås, Einar Martin Kålen og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 21.04.2021

Læringsressurser

Internasjonal mat