Hopp til innhold

Fagstoff

USA

Den amerikanske matkulturen har utviklet seg over tid. USAs lange historie med å ønske innvandrere fra hele verden velkommen har ført til et mangfold av retter og smaker.
Times Square. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

USA er enormt stort, og de ulike områdene og delstatene i USA har egne mattradisjoner som står sterkt. Landet har en sammensatt befolkning, og det amerikanske kjøkkenet ses gjerne på som en sammensmelting av ulike etniske smaker, teksturer og teknikker. Et godt eksempel på det er det kreolske kjøkkenet fra delstaten Louisiana. Her finner du elementer fra det franske kjøkkenet, fra området rundt Middelhavet, fra de franske øyene i Karibia, fra Afrika og fra resten av USA.

Hva er typisk amerikansk mat?

Selv om matkulturen i USA er veldig variert, er det likevel enkelte retter vi ser på som amerikanske klassikere. Mac & cheese, hot dog, donuts, bagel, pastrami sandwich, buffalo wings og apple pie er bare noen eksempler. Mange vil kanskje peke på en spesiell rett: hamburgeren. Det er en populær klassiker i hele USA, og alle hevder at de lager den beste.

Har du hørt om Heart Attack Grill? Den ligger i Las Vegas i Nevada og er kjent som verdens mest usunne restaurant. Her lager de så store og kaloririke hamburgere at hvis man spiser dem over tid, kan man få hjerteinfarkt. Veier du over 160 kg, spiser du dessuten gratis. Restauranten har egne sykepleiere. Mange ser på dette som forkastelig, men det handler også om amerikansk valgfrihet.

I sørstatene står barbecue-tradisjonen sterkt. Her griller de det meste, for eksempel spareribs, men du har kanskje også lagd eller hørt om pulled pork? Det er stykningsdeler som ofte er billige, men trenger lang tilberedningstid for å bli møre og saftige. Denne grillmetoden ble i utgangspunktet utviklet av slaver og fattige i sørstatene.

Kyststatene i nordøst er kjent for fisk og skalldyr, spesielt hummer og østers. Den kjente muslingsuppen clam chowder kommer herfra.

Amerikansk frokost

Bestiller du klassisk amerikansk frokost på en diner, vil du få servert stekt egg, bacon og pølser, toast med smør og syltetøy, pannekaker med sirup, appelsinjus, kaffe eller te. Og du blir garantert mett av dette kaloririke måltidet, som blir servert i rause porsjoner.

Thanksgiving

Dette er en årlig høytid som feires flere steder i verden, men særlig i USA og Canada. Feiringen av dagen kan spores tilbake til 1621 og er en takkefest for gode avlinger og livets gaver. Dagen har nå mistet noe av sitt religiøse innhold, men det er uansett en stor fest der familier kommer sammen. I USA feirer man thanksgiving den fjerde torsdagen i november. Mange amerikanere tar også fri dagen etterpå for å få en langhelg.

Selve måltidet på denne festdagen er et tradisjonelt samlingspunkt. Man serverer som oftest fylt kalkun med tilbehør som poteter, tranebærsaus og grønnsaker. Til dessert er det gresskarpai. En fast TV-tradisjon er at presidenten benåder en kalkun. Det arrangeres i tillegg fotballkamper og parader. Paraden i New York skal være verdens største, og varer i flere timer.

Et bord med tradisjonelle retter som serveres til thanksgiving: helstekt kalkun, potetmos, gresskarpai, tranebærsaus, rosenkål og søtpoteter. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kilder

Hærland, A. M. K. (2016, 18. juli). Heart attack grill: Hvis du veier over 160 kilo spiser du gratis på denne restauranten. Aftenposten. https://www.aftenposten.no/reise/i/na9p2a/heart-attack-grill-hvis-du-veier-over-160-kilo-spiser-du-gratis-paa-de

Johansen, L. (2019, 22. august). Barbecue. I Store norske leksikon. https://snl.no/barbecue

Dybdahl, A. (2020, 16. juli). Thanksgiving. I Store norske leksikon. https://snl.no/Thanksgiving

CC BY-SASkrevet av Espen Lonkemoen Framås og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 07.04.2021

Læringsressurser

Internasjonal mat