Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Hva feiler det pasienten?

Gå inn i rollen som lege og forsøk å finne ut hva som feiler pasienten din. Rollen som pasient spilles av en praterobot, og du må stille de rette spørsmålene. Klarer du å stille rett diagnose?
Lege snakker med et barn som er sammen med sin mor. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Innledning

I denne oppgaven spiller du rollen som lege. Siden du ikke har enkel tilgang til pasienter, skal du sette opp en egendefinert praterobot til å spille rollen som pasient. Still "pasienten" spørsmål som hjelper deg med å stille rett diagnose.

For å kunne stille en diagnose må du ha god kjennskap til organsystemer og prosesser i kroppen. Det er mye å ha oversikt over, så her kan det være fint å bruke kilder for å lese seg opp. Etter hvert som du lærer mer, får du bedre oversikt over de ulike livsprosessene og en bedre oversikt over hvordan prosessene påvirker hverandre for å opprettholde likevekt (homeostase) i kroppen.

Framgangsmåte

  1. Sett opp prateroboten slik at den svarer deg som en pasient.

  2. Spill rollespill med prateroboten, og forsøk å stille en diagnose basert på svarene du får.

  3. Gi en forklaring til pasienten på hvordan symptomene henger sammen med diagnosen du har stilt.

Sett opp den egendefinerte prateroboten

Systemledetekst til prateroboten

Vær oppmerksom på at digitale tjenester med innlogging kan samle inn persondata, og at dette krever databehandleravtale.

Bruk NDLAs egendefinerte praterobot dersom den er tilgjengelig for din skole, eller bruk en annen praterobot hvor du kan legge inn egen systemledetekst. NDLAs praterobot finner du ved å logge inn på Min NDLA.

Navn

Skriv inn hvilket navn som skal komme opp i dialogen. I dette tilfellet: Hvilket navn vil du gi pasienten?

Systemledetekst

Dette er et forslag til systemledetekst som du kan prøve ut for å se hvordan dialogen fungerer:

Du spiller rollen som pasient som enten er frisk eller har diabetes type 1, nyresykdom eller dehydrering. Du velger tilfeldig blant en av disse. Du vet selv hva som feiler deg, og du kjenner til symptomene på de ulike sykdommene. Den som stiller spørsmål til deg, er lege. Du kan bare svare ja eller nei på spørsmålene du får. Etter å ha svart på ti spørsmål skriver du at du ikke kan svare på flere spørsmål, og gir en tilbakemelding til den som spør, før du avslører hvilken sykdom du hadde.

Innledende spørsmål

Her skriver du det spørsmålet du vil at dialogen skal starte med. I vårt eksempel kan det være for eksempel: "Hei, lege, jeg har én av disse tilstandene: frisk, diabetes type 1, nyresykdom eller dehydrering. Klarer du å finne ut hva som er rett?"

Temperatur

Hva vil være rett temperatur når roboten skal være en pasient som kommer til legen? Lav temperatur sørger for mer forutsigbar respons, mens høy temperatur gir mer tilfeldig og uventet respons.

Still spørsmål

Bestem regler før dere begynner å spørre. Pass på at prateroboten blir satt opp med disse reglene. Det kan for eksempel være:

  • Det er bare lov å stille ja/nei-spørsmål.

  • Du (legen) kan bare stille ti spørsmål.

Dere må også bestemme dere for hvilke hjelpemidler som er tillatt. Skal det være lov å søke på nettet etter mulig diagnoser eller symptomer?

Diskuter diagnosene

  • Hvilke organsystemer blir påvirket av den aktuelle sykdommen?

  • På hvilken måte blir organsystemet påvirket? Hva kan vi gjøre for å behandle sykdommen? Hvordan virker behandling på aktuelle prosesser i kroppen (transport, kommunikasjon, utskilling og andre livsprosesser)?

  • Diskuter diagnosene dere stilte. Bruk informasjonen fra samtalen til å begrunne diagnosen du stilte. Bruk kilder.

Gjør flere tilpasninger

  • Fungerte prateroboten slik du hadde tenkt?

  • Gjør endringer i systemledeteksten slik at prateroboten fungerer mest mulig slik du hadde tenkt.

  • Hvordan stemte svarene prateroboten ga underveis, med den tilstanden/sykdommen den skulle spille at den hadde?

Til læreren. Alternative framgangsmåter

Tilpass situasjonen

I eksempelet over har vi lagt inn et veldig begrenset antall sykdommer pasienten kan ha. Dette kan være hensiktsmessig hvis dere vil jobbe med sykdommer knyttet til et bestemt organsystem eller livsprosess, som for eksempel utskilling.

Etter hvert som elevene har jobbet med flere organsystemer, kan det være fint å utvide med sykdommer som er mer sammensatte og situasjoner som er mer åpne, slik vi viser to eksempler på under.

Pasient med kjent sykehistorie

Pasient med kjent sykehistorie. Lag dine egne pasienthistorier eller be prateroboten om å lage dem for deg. Legg inn den aktuelle sykehistorien i den egendefinerte prateroboten, og be den om å spille rollen som pasient. Gi beskjed om at roboten bare kan svare på ja/nei-spørsmål og hvor mange spørsmål det er lov å stille.

Pasientkort med portrett av jente med rødbrunt hår og blå øyne og teksten Tidspunkt: våren 2024. Pasientens navn: Anna Jensen. Alder: 17 år. Kjønn: kvinne. Familiehistorie: Ingen kjente tilfeller av sykdommen i familien. Symptomer og observasjoner: Anna har lagt merke til at hun tisser oftere enn vanlig. Hun våkner til og med om natta for å gå på do. Hun har også en konstant sultfølelse, men likevel har hun gått ned i vekt. Anna har hatt flere episoder med soppinfeksjoner i skrittet. Dette bekymrer henne, da hun aldri har hatt dette problemet tidligere. Anna har fått et sår på leggen som ikke vil gro ordentlig.  Foto og tekst.

Pasient uten kjent sykehistorie

Ingen informasjon er kjent før pasienten kommer til konsultasjon. Dette er en skikkelig utfordring for legen. Her må du virkelig stille de rette spørsmålene for å komme i mål.


CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 15.03.2022

Læringsressurser

Spill