Konfliktopptrapping
Konflikttrappa ble utviklet av konfliktforsker Friedrich Glasl. Det finnes ulike varianter av trappa avhengig av hvor mange trinn konflikten deles inn i, og hva trinnene skal inneholde. Vi har valgt å dele den inn i fire nivåer, og vi starter nederst i konflikttrappa.
Trinn 1: Uoverensstemmelse
Vi er alle ulike og har ulike meninger, holdninger, verdier, erfaringer, mål, kunnskap og så videre. I hverdagen kan det fort oppstå uenigheter i konkrete saker. Dersom slike uenigheter får utvikle seg, oppstår det gjerne frustrasjon.
Uenigheter er vanlig, og de er med på å utvikle oss som mennesker. Mange ganger kan det være sunt og lærerikt når vi mennesker er uenige. Dersom vi ikke går til personlige angrep på dem vi er uenige med, men derimot er åpne for andres synspunkter, kan konflikter få oss til å tenke nytt. Vi kan oppleve personlig endring, skape nye idéer og løsninger, det kan engasjere oss og skjerpe sansene våre.
Trinn 2: Personifisering
På trinn to øker uenigheten, og det begynner nå å bli en alvorlig konflikt. Konflikten går fra uenigheten til å bli personlig. Det er her vi begynner å legge skylden på hverandre. Oppmerksomheten rundt uenigheten skifter fra saken til personen, og en henter gjerne inn støtte til sin egen sak hos andre. Til og med erfaringer fra tidligere episoder trekkes inn, og konflikten blir mer følelsesladd.
Trinn 3: Dialogen opphører
På trinn tre kan konflikten gå i to retninger. Den kan enten eskalere, og det blir tydelig at partene står langt fra hverandre. De slutter å snakke sammen, går ut av rommet hvis "fienden" kommer inn, eller de trekker seg langt vekk fra hverandre. I tillegg er det vanlig å få flere "på laget sitt" ved at en involverer mange inn i konflikten.
Men konflikten kan også deeskalere fordi vi tenker at det er ikke så viktig å bruke energi på den. Konflikten blir ikke så synlig, men ligger der likevel. På en måte ligger konflikten i "dvale", og den kan blusse opp igjen når som helst.
Trinn 4: Motpoler
På dette trinnet er det nå full krig. Her går personene til angrep på hverandre. De sårer hverandre med ord eller går til fysisk angrep på hverandre. Her dukker kjente begreper som "trakassering" og "krenkelser" opp, og konflikten kan utarte til å bli en mobbesak.
Konflikttrappa kan være til hjelp både når du skal veilede og støtte andre i å løse sine konflikter, og når du selv er involvert i en konflikt. Da kan du finne ut hvor i trappa prosessen er, for å starte arbeidet med finne egnede konfliktløsningsmetoder.
Utfordringer til deg
På hvilke måter kan uenighet være positivt?
Tenk igjennom en konflikt du selv har opplevd. Hva skjedde på de ulike trinnene?
Hva kan du selv gjøre for å hindre at en konflikt du er involvert i, eskalerer?