Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

3D-printing av håndtak

Vi ser her på hvordan håndtaket kan lages i en 3D-printer, og på forskjellen i design og grep som et 3D-printet grep kan gi.
Åpne bilde i et nytt vindu

3D-printing

3D-printeprosessen du skal bruke i dette prosjektet, kalles Fused Deposition Modelling (FDM). Det ligger i navnet at maskinen fungerer ved at den smelter plast fra en spole og bygger opp et produkt lag på lag med deponert materiale. Hvert lag med plast smeltes sammen med det neste.

Funksjonelt design

Håndtaket på rekkerten bør være avrunda og godt å holde i, men det er tidkrevende å frese deler med slik kurvatur. Kurvatur kan derimot enkelt 3D-printes i plast. Du kan bestemme hvor tykke lag med plast maskinen skal legge ned om gangen, og på den måten styre hvor lang tid prosessen tar, og hvor fin overflate du får på håndtaket. Tynne lag gir ei fin overflate, men da tar det også lengre tid å printe håndtaket.

På bildet til venstre nedenfor kan du sammenligne overflata på fire håndtak. Håndtaket lengst til venstre ble printet på fire timer, mens håndtaket lengst til høyre kun tok 25 minutter.

Ulike farger

Plasten kommer dessuten i mange forskjellige farger, så du kan enkelt tilpasse utseendet på rekkerten ved å printe håndtaket i en annen farge. På den måten kan du gi rekkerten en personlig vri.

Fire rekkerthåndtak i sort plast som er produsert med ulik grovhet. Håndtakene med grovere struktur har fått en struktur som minner om trevirke. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Rekkerthåndtak i plast i ulike farger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Design og produksjonstid

Mindre lagtykkelse øker produksjonstiden, fordi skriveren må legge ned flere lag med plast. Hvis du for eksempel reduserer lagtykkelsen fra 0,2 mm til 0,05 mm, tar produksjonen altså mye lengre tid. For en elevbedrift vil tid være penger, fordi en lang produksjonstid gir færre salgbare produkter per dag.

Men ei fin overflate er ikke alltid en fordel. Hvis du printer håndtaket med tynne lag, vil det kanskje se bedre ut, men funksjonen vil være dårligere, fordi håndtaket blir glattere og du får dårligere grep.

Hvis du heller maksimerer lagtykkelsen, vil resultatet være et mer funksjonelt produkt siden det har bedre grep, samtidig som delen også vil være raskere å produsere fordi 3D-printeren må printe færre lag med plast. Hvis du er en del av en elevbedrift som skal produsere produkter for salg, vil en grov lagtykkelse altså gi et produkt som både er billigere, raskere å produsere og mer funksjonelt.

Du kan endre lagtykkelsen og andre produksjonsparametre i programvaren til 3D-printeren.

Resirkulering

Ingen gjenstander varer evig. En del av dette oppdraget var derfor å lage en rekkert som kan resirkuleres. Dette oppnår du ved å lage et håndtak som skrues fast, og som dermed kan demonteres og resirkuleres den dagen rekkerten skal skrotes. Når håndtaket i tillegg merkes med riktig resirkuleringssymbol, blir det enklere å sortere håndtaket i riktig beholder. Dette bidrar til å øke resirkuleringsgraden, siden risikoen for feilsortering reduseres.

Du merker håndtaket ved å legge inn resirkuleringssymbolet for PET på baksiden av håndtaket i tegningen til 3D-printingen. På den måten blir symbolet synlig på det ferdige produktet.

Montering av håndtak

Når alle delene er ferdige, monterer du enkelt håndtakene på den utfreste rekkertflata ved hjelp av to skruer og muttere. Husk å ikke stramme skruene for mye.

Nærbilde av baksiden av et lilla rekkerthåndtak. Resirkuleringssymbolet for PET er printa inn midt på. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Rekkertflate, håndtak i to deler, skruer og unbrakonøkkel. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Refleksjonsspørsmål

  1. Hvorfor trenger du et PET-symbol på baksiden av grepene?

  2. Hva kan skje hvis du strammer skruene for hardt?

  3. Har tid og pris noe å si for dette produktet? Diskuter gjerne i klassen og få opp ulike forslag.

CC BY-SASkrevet av Torbjørn Nordvik Helgesen og Haldor Hove.
Sist faglig oppdatert 23.10.2023

Læringsressurser

NDLA-rekkert