Hopp til innhold

Fagstoff

Lymfesystemets oppbygning og funksjon

Lymfesystemet har som oppgave å samle opp overflødig væske og fange opp partikler som har trengt ut av blodårene. Lymfesystemet er også en viktig del av kroppens forsvar mot mikroorganismer.

Lymfen sin oppgave

Sammen med sirkulasjonssystemet er lymfesystemet et stort system som omkranser hele blodåresystemet vårt. Lymfen er fargeløs, og den har som oppgave å samle væsken som er overflødig fra blodårene.

Lymfen frakter proteiner vekk fra vevet og virker som et transportsystem for hvite blodlegemer. Proteiner som ikke kan absorberes fra vevet på annen måte, er det viktig at lymfevæsken tar seg av. Noe av lymfevæsken tømmes tilbake til blodsirkulasjonen og noe sirkulerer. Vi har til enhver tid 2–3 liter lymfevæske i kroppen.

Lymfesystemet har også som oppgave å transportere fett fra tarmtottene i tarmen og ut i kroppen. Tarmtottene i tynntarmen har lymfeårer hvor oppgaven til lymfen er å frakte fettet bort fra tarmen. I den siste delen av tynntarmen er fettet spaltet, og fettsyrer og glyserol fra fettet blir sugd opp og fraktes til lymfeårer og over til blodårer. Leveren er også sentral her.

Lymfesystemet består av:

  • lymfeknuter
  • lymfeårer
  • milten
  • lymfatisk vev

Lymfekjertlene finnes i:

  • armhulene
  • halsen
  • buken
  • lysken

I de ulike kjertlene skjer det mye filtrering av stoffer som kan skade kroppen hvis lymfen ikke tar hånd om det. Lymfen er livsviktig for å fjerne mikroorganismer og blodceller som ikke er i bruk lenger.

Lymfeårer

Når væske siver ut i vevet fra blodet, blir det sugd opp av lymfesystemet som består av lymfeårer. Lymfeårene starter i vevet, og lymfen filtreres gjennom lymfeknuter. Knutene fanger opp bakterier, virus og avfallstoffer. Immunforsvaret vårt sørger for et samspill mellom blodet og lymfen som gjør at kroppen håndterer stoffer som ikke er gunstige å ha i kroppen.

Vil du vite mer? Se Lymfesystemet på 60 sekunder på YouTube. Laget ved fakultet for helsevitenskap, OsloMet – Storbyuniversitetet.

Kilder

Fossum, S. (2019). Lymfe. I Bolstad, E. (Red.), Store medisinske leksikon. Hentet 11. juni 2020 fra https://sml.snl.no/lymfe

CC BY-SASkrevet av Hege Nikolaisen.
Sist faglig oppdatert 11.06.2020

Læringsressurser

Lymfesystemet