Hopp til innhold

Fagstoff

Forplantningsorganene

Menneskenes evne til forplantning er avgjørende for å føre menneskeheten videre. Kvinnelige og mannlige kjønnsorganer har spesifikke oppgaver for at eggceller og sædceller skal møtes slik at forplantning kan skje.
Kvinnelige forplantningsorganer. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Både menn og kvinner har ytre og indre kjønnsorganer. De har ulik funksjon og form, og de har som oppgave å styre forplantningen slik at nye liv kan bli til.

Kjønnsorganer hos menn

Kjønnsorganene hos menn består kort sagt av penis og testikler. Selve penis har ulik form og størrelse. De to testiklene ligger i hulrom i pungen og har som oppgave å produsere sædceller. Modne sædceller blir lagret i toppen av hver testikkel. Sædlederen har muskulatur som trekker seg sammen og fører til sædtømming.

Mannens urinrør går fra bunnen av urinblæren gjennom prostatakjertelen og bekkenbunnsmuskulaturen. Urinrøret er cirka 20–25 cm langt og transporterer både urin og sædvæske. Ereksjon er i fysiologien forklart som en forbigående oppsvulming av organer hvor det er økt blodgjennomstrømning og sammentrekning av glatt muskulatur.

Kjønnsorganer hos kvinner

De indre kjønnsorganene til kvinner er livmoren, egglederne og eggstokkene. De ytre er kjønnsleppene, klitoris og skjeden. Livmoren ligger innerst i skjeden. Åpningen i livmoren er for at sædcellene skal inn og befrukte eggcellene som har blitt ledet inn i en av egglederne når de er modne.

Menstruasjonssyklus

Kvinner har en menstruasjonssyklus som har som hensikt å klargjøre egg til befruktning. Når eggene ikke blir befruktet, blir det en blødning hos kvinnen. Dette skjer omtrent hver måned og kalles menstruasjon. Sammen med eggløsning kan det være både smertefullt og gi ulike plager. Menstruasjon kjennetegnes av noen dager med blødninger fra skjeden. Det er ulikt fra kvinne til kvinne hvordan hun opplever menstruasjonen.

Befruktningen

For at en kvinne skal bli gravid, må en eggcelle smelte sammen med en sædcelle, og det befruktede egget må feste seg i livmorveggen. Denne sammensmeltingen skjer vanligvis under samleie, men kan også foregå via assistert befruktning.

Ved samleie føres mannens penis inn i kvinnens skjede. Sædcellene går fra mannens testikler via prostata til urinrøret. I prostata blandes sædcellene med sædvæske, og under sæduttømmingen (ejakulasjonen) kommer sædcellene inn i skjeden. Deretter vandrer sædcellene gjennom livmoren ut til egglederne, og dersom en sædcelle treffer en moden eggcelle, kan det skje en befruktning. Når et egg blir befruktet, begynner det å dele seg og vokse i livmorslimhinnen i livmoren.

I denne dokumentarfilmen fra NRK kan du følge hele prosessen fra befruktning til fødsel med programleder Line Jansrud fra Newton.

Kilder

Grünfeld, B. & Almås, E. (2019). Seksualitet. I Bolstad, E. (Red.), Store medisinske leksikon. Hentet 5. juni 2020 fra https://sml.snl.no/seksualitet

Holck, P. (2019). Kjønnsorganene. I Bolstad, E. (Red.), Store medisinske leksikon. Hentet 4. juni 2020 fra https://sml.snl.no/kjønnsorganene

Nesheim, B.-I. (2020). Morkake. I Bolstad, E. (Red.), Store medisinske leksikon. Hentet 4. juni 2020 fra https://sml.snl.no/morkake

CC BY-SASkrevet av Hege Nikolaisen og Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 04.06.2020

Læringsressurser

Forplantningssystemet